Festival Odprte hiše Slovenije

Image

Največji festival kakovostnih gradenj, nepremičnin in arhitekture, Odprte hiše Slovenije (OHS), letos bo potekal med 13. in 15. aprilom, odpira vrata dobre arhitekture že devetič. Na ogled bo 100 zasebnih in javnih stavb ter prostorskih ureditev, ki jih bo izbrala posebna strokovna žirija. Tema letošnjega dogodka je »Arhitektura je za ljudi«.

OHS želijo spodbuditi zavedanje, da stavbe gradimo in oblikujemo za ljudi. Zato je v vseh procesih načrtovanja pomembno, da se zavedamo vpliva, ki ga imajo stavbe na naše zdravje, varnost, uspešnost in dobro počutje. Stavbe gradimo za daljše obdobje, zato je njihovo delovanje, poraba energije in pravilna izbira materialov pomembna za naš trajnosten in ozaveščen družbeni, socialni in ekonomski razvoj.

Na letošnjem festivalu bodo posebno pozornost namenili mlajši generaciji arhitektov in oblikovalcev, ki je s svojo strokovnostjo in prodornostjo uspela uresničiti svoje prve zamisli.

Žirija je za festival OHS je letos obravnavala 85 novih prijavljenih objektov s številnih arhitekturnih področij.  Strokovna žirija pozdravlja odločitev arhitektov, ki so poleg aktualnih del prijavili nekatere svoje starejše realizacije -tiste, ki so imele čas za »uležanje«, dnevno uporabo in testiranje skozi čas. Taki ogledi znajo biti za javnost namreč še bolj informativni, saj z neko drugačno noto kažejo utrip arhitekture v duhu časa.

Podrobnejše informacije in prijave na http://www.odprtehiseslovenije.org/ (prijave po 3. aprilu).