Obleka naredi človeka – fasada pa stavbo

Nekoč je bogato okrašena fasada že na daleč kazala premoženjski status lastnika in njegov položaj v družbi. Danes poleg te funkcije pomembno vlogo spet pridobiva funkcionalni vidik fasade.

Image
ParkRoyal Hotel v Singapurju. Svojo zamisel so uresničili arhitekti domače družbe WOHA Architects (foto Wikipedija, 2017).

Funkcionalni vidik fasade se najbolj kaže v uporabi izolacijskih materialov, ki so hkrati elementi fasade, in v vse pogostejši uporabi električnih panelov za koriščenje sončne energije, ki nadomeščajo klasične fasade.

Z izboljšanimi lastnostmi stekla in iznajdbo plastičnih materialov v preteklem stoletju se je odprlo novo področje oblikovanja fasad. Plastični okenski okviri in rolete ter okrasni paneli iz plastike ali različnih kompozitnih materialov so pričeli dopolnjevati klasične lesene elemente. Tovrstne plošče dopolnjujejo tudi klasične omete iz mineralnih mešanic. Steklo kot fasadni element je postalo dobrodošlo za izvedbo celotnih steklenih fasad. Skupaj z betonom, jeklom in aluminijem ga uporabljajo tudi pri gradnji višjih in najvišjih zgradb.

S pocenitvijo LED polprevodniških elementov za osvetljevanje so fasade v tem desetletju dobile nove izrazne možnosti. Povečevanje moči svetil ob hkratni majhni porabi elektrike omogoča relativno varčno osvetljevanje pročelij in doseganje zanimivih svetlobnih efektov. Novi elektronski materiali, ki oddajajo svetlobo v celem vidnem spektru, lahko glede na željo uporabnika poljubno spreminjajo barvo. Vsaj na videz lahko tako spremenijo tudi obliko pročelja.

Več v reviji Gradbenik

Fotogalerija

Sorodne vsebine

Aktualno

Olimpijada v mestnem parku

15. julij 2019 Pariz bo prizorišče poletnih olimpijskih iger leta 2024. Nekaj športnih tekmovanj načrtujejo celo v samem centru mest...

Pogovor

Helios prenovil Trening center

17. maj 2019 Helios je ena največjih premaznih skupin na evropskem trgu, zato lahko kupcem ponudi številne prilagojene izdelke in ...

Aktualno

Pritrjevanje v votle zidake

17. maj 2019 Do pred nekaj let sploh ni obstajal dokument oz. smernica za načrtovanje pritrdil v zidake.Inženirji so se tako poslu...