Nov standard o dnevni svetlobi v stavbah EN 17037

Prednosti načrtovanja s količino svetlobe niso samo v zasledovanju nivojev osvetljenosti, temveč tudi v tem, da je s pomočjo analize možno preveriti, kakšna bo razporeditev svetlobe v prostoru.

Image
Znano je, da svetlobna odprtina bližje zenitu bistveno bolje osvetli prostor.

Pri načrtovanju osvetljenosti stavbe dnevna svetloba postane element, kjer iščemo primerne vrednosti osvetlitve, razporeditev, dobivamo informacije o možnosti pregrevanja, bleščanja površin, pridobivamo nova spoznanja o vplivu krojenja arhitekturnega ovoja stavbe na osvetlitev, o vplivu okolice.
Novi standard o dnevni svetlobi v stavbah EN 17037 podaja priporočila za zagotavljanje dnevne osvetljenosti med svetlim delom dneva, za pogled navzven, direktno sončno sevanje in za zaščito pred bleščanjem. Za vsakega od teh področij so priporočila podana v treh nivojih, minimalnem, srednjem in maksimalnem.
Standard se osredotoča na kvaliteto načrtovanja svetlobe v prostorih in ne razlikuje, kakšen je namen uporabe stavbe (šola, vrtec, stanovanje, poslovni prostor idr.), kot tudi ne način uporabe prostora (obnašanje uporabnika). Zato je uporaben za vse vrste stavb in dovoljuje naknadno spremembo namembnosti prostora, pri čemer se ohranja primerna raven osvetlitve. Priporočila standarda se lahko prilagodijo glede na specifične potrebe namembnosti prostora.
Prostor je zadostno osvetljen, če je dosežen vsaj minimalni nivo ciljne osvetljenosti (ET) na 50 odstotkih referenčne ravnine prostora in obenem minimalni nivo minimalne ciljne osvetljenosti (ETM) na 95 odstotkih referenčne ravnine, v polovici časa svetlega dela dneva.

Več v majski številki revije Gradbenik

Sorodne vsebine

Aktualno

Olimpijada v mestnem parku

15. julij 2019 Pariz bo prizorišče poletnih olimpijskih iger leta 2024. Nekaj športnih tekmovanj načrtujejo celo v samem centru mest...

Pogovor

Helios prenovil Trening center

17. maj 2019 Helios je ena največjih premaznih skupin na evropskem trgu, zato lahko kupcem ponudi številne prilagojene izdelke in ...

Aktualno

Pritrjevanje v votle zidake

17. maj 2019 Do pred nekaj let sploh ni obstajal dokument oz. smernica za načrtovanje pritrdil v zidake.Inženirji so se tako poslu...