Hidroizolacijski sistemi za vkopane dele objektov

Hidroizolacija ščiti objekt pred talno vodo, vlago in padavinami. S primerno in pravilno vgrajeno hidroizolacijo zaščitimo konstrukcijo tako pred vlaženjem kot tudi vdorom kemično agresivnih snovi in ji s tem zagotovimo daljšo življenjsko dobo, v notranjih prostorih pa ugodne bivalne razmere.

Mapei

Vrsta hidroizolacije in število ter debelina slojev so odvisni od hidrogeoloških pogojev lokacije objekta. V praksi se najpogosteje srečamo s klasičnimi bitumenskimi varilnimi trakovi. Njihova slabost je varjenje oz. lepljenje na podlago z uporabo odprtega plamena, zaradi česar jih ni mogoče vgraditi na toplotno občutljive podlage (les in toplotno izolacijske panele iz ekspandiranega ali ekstrudiranega polistirena), v zaprtih prostorih in tam, kjer obstaja nevarnost požara. Težja je tudi njihova vgradnja na navpičnih površinah.

Zaradi bolj enostavne in varne vgradnje klasične bitumenske varilne trakove vedno bolj pogosto nadomeščajo hidroizolacije po sistemu »hladne vgradnje«. V nadaljevanju so predstavljene hidroizolacije za hladno vgradnjo - polimercementne malte, bitumenske tesnilne paste in samolepilne bitumenske membrane.

 

Več v reviji Gradbenik