Prenova večstanovanjskih stavb

Pri prenovi večstanovanjskih stavb bi se morali bolj kot zmanjšanja stroškov ogrevanja zavedati izboljšanja kakovosti bivanja v prenovljenem objektu. Ker bo do naslednje prenove predvidoma minilo precej let, je stavbo koristno prenoviti čimbolje, če se le da, v standardu pasivne hiše.

Image
Predlog prenove večstanovanjske stavbe z dodano balkonsko betonsko konstrukcijo na južni fasadi.

Država je zavezana k večanju energijske učinkovitosti stavb, zato preko Eko sklada še posebej spodbuja projekte celovite prenove. Gledano s strani stroke ni ovir tudi za prenovo večstanovanjskih stavb, ki v državi predstavljajo velik delež v stavbnem fondu in zato tudi velik potencial pri prihrankih energije.

Ob celoviti prenovi je smiselno spodbujati tudi prenovo in posodobitev iztrošenih in zastarelih instalacij, morda poseg v funkcionalno ureditev stanovanja, razširitev bivalnih površin z dodanim balkonom, ložo, teraso, tudi vgradnja dvigala bi izboljšala standard bivanja. In ne nazadnje, preveriti je treba tudi potresno odpornost stavbe. Večina je bila namreč grajena v obdobjih, ko zakonodaja še ni bila posebej dosledna na tem področju.

Pri prenovi večstanovanjske stavbe, ki je vsekakor velik finančni in organizacijski zalogaj, je nujen sposoben in usposobljen vodja projekta (ni nujno, da je to upravnik stavbe), ki bo znal povezati vse udeležene v procesu, od načrtovanja do izvedbe.

Prenova večstanovanjske stavbe bi moral biti izziv tako za stanovalce kot za arhitekte in projektante. Stavba bi morala poleg višje energijske učinkovitosti, boljše funkcionalnosti in posodobljenih instalacij pridobiti tudi novo arhitekturno podobo, ki bi s svežo energijo nagovarjala stanovalce, pa tudi ostale uporabnike prostora, ki cenijo kvalitetno urbano okolje.

 

Več v reviji Gradbenik

Fotogalerija

Sorodne vsebine

Tema meseca

Betoniranje pozimi

05. januar 2018 Zima ni prijazna za izvajanje betonskih del na prostem. Vendar številni gradbeniki od tega živimo in si ne moremo pri...

Tema meseca

Energijsko učinkovita stavba

15. november 2017 Standard skoraj nič-energijske hiše je realnost: za javne stavbe bo obveza veljala od 1. januarja 2019, za vse ostale...

Nasveti

Pametno prezračevanje v mansardi

08. november 2017 Kapljice na spodnjem delu okna, zatohel vonj po trohnobi in zeleni madeži plesni v vogalih sten - pogosti pojavi v so...