Popravilo in zaščita betonskih objektov

Ker so osnovne sestavine za proizvodnjo betona anorganskega izvora, je dolgo prevladovalo mnenje, da je beton sam po sebi neuničljiv ter da ne potrebuje nobene zaščite in vzdrževanja. Posledica tega je, da že po 10 letih veliko vidnih betonskih površin kaže očitne znake propadanja.

Popravilo in zaščita betonskih objektov

Za zagotavljanje varnosti in zaradi izgleda armiranobetonskih konstrukcij so vzdrževanje in popravila neizogibno potrebni. Pred izborom ustrezne sistemske rešitve in izborom pravega materiala za posamezno fazo popravila je potrebno poznati vzroke za propadanje betona in njihov vpliv na konstrukcijo. Vzroke propadanja je treba v prvem delu poiskati v proizvodnji, vgradnji in negi oz. zorenju betona (t. i. notranji vzroki), v drugem delu pa v pogojih okolja, v katerem je konstrukcija - agresivno delovanje kemičnih snovi, zmrzovanje, preobremenitev, potres itd. (t. i. zunanji vzroki). K popravilu armiranobetonske konstrukcije se lahko pristopi šele po njenem temeljitem pregledu.

Če smo se pri postavitvi diagnoze stanja zmotili, potem nam še tako kakovostna priprava podlage in izbor materialov za popravila in zaščito ne morejo pomagati in lahko naredimo usodno napako pri izvedbi obnove.

Izdelki, povezani s področjem obnove betona, so zajeti v evropski standard SIST EN 1504 (Proizvodi in sistemi za zaščito in popravilo betonskih konstrukcij - Definicije, zahteve, kontrola kakovosti in ovrednotenje skladnosti).

 

Več v reviji Gradbenik