Vhodna vrata: več kot le energijska učinkovitost

Vhodna vrata so eden tistih izdelkov, ki jih ne kupujemo vsakih nekaj let, zato mora biti nakup še posebej skrben in premišljen.

Image
Sodobna vhodna vrata

V zgodovinskem smislu imajo vhodna vrata poseben pomen in so hkrati tudi statusni simbol, saj so vezni člen med javnim in zasebnim, med zunanjostjo in notranjostjo ter nakazujejo pomembnost in stan lastnika, pa tudi geografsko območje. Vrata so pomemben tehnično-likovni element vsake stavbe, še posebej to velja za vhodna vrata, ki naj bi bila razpoznavna, lepa, varna; ščitila naj bi nas pred vremenskimi vplivi in nam nudila tudi zavetje oz. zatočišče.
Vsak izdelek, pa naj bodo to vhodna vrata, kurilna naprava ali kritina, vedno izberemo glede na njegove tehnične lastnosti, namen uporabe, okoljske in estetske vidike, ob tem pa seveda premislimo tudi o dolgoročnih finančnih učinkih oz. o ekonomski upravičenosti naložbe. Pozanimati se moramo tudi o vzpostavljeni kontroli kakovosti in sledljivosti izdelkov v proizvodnem procesu, saj sta to ključna pogoja za stalno raven kakovosti proizvodov. Vrata so pač eden tistih izdelkov, ki jih ne kupujemo vsakih nekaj let, zato mora biti nakup še posebej skrben in premišljen.
Še tako vrhunski izdelek pa izniči površna in pomanjkljiva vgradnja. Postopek vgradnje vhodnih vrat je praktično enak kot pri vgradnji oken. Pri sodobni vgradnji, ki se ji je oprijel pogovorni izraz »RAL montaža«, moramo skrbno pripraviti odprtino in podlago ter načrtovati detajle vgradnje. Vgradnja vrat spada med bolj zahtevne naloge, od izvajalcev se pričakuje natančnost, doslednost ter velika mera tehnične iznajdljivosti pri reševanju in prilagajanju izvedbenih detajlov.

Več v reviji Gradbenik

Fotogalerija

Sorodne vsebine

Stroji

Sejem SaMoTer 2020

28. marec 2018 Določen je novi datum 31. sejma SaMoTer v Veroni leta 2020 - prireditev bo potekala od 22. do 25. marca.

Pogovor

Iztok Polanič: Pomgrad s(m)o ljudje

22. marec 2018 Nadzorni svet družbe Pomgrad, d.d. je 15. januarja letos za novega predsednika uprave imenoval Iztoka Polaniča, dosed...

Tema meseca

Strehe in napušči

20. februar 2018 Strma streha in različno dolgi napušči so iz kakovostnih meril, ki jih je oblikovala sodobna arhitektura, še vedno iz...