Tekma za najdaljši evropski most

Ko govorimo o prestižu v gradbeništvu, ne moremo mimo želje po postavljanju novih velikostnih rekordov. To ne velja le za doseganje višine, temveč tudi za druge dimenzijah - pri mostovih je seveda najpomembnejša njihova dolžina.

Image
Na polotok Krim bo speljan najdaljši evropski most.

Tekmi za najdaljši most so se leta 2014 pridružili tudi Rusi z gradnjo mostu med polotokom Krim in ruskim kopnim, ki bo nadomestil sedanjo trajektno povezavo. Gre za enega najbolj ambicioznih inženirskih podvigov v zgodovini Rusije. Po 19 kilometrov dolgem mostu bo stekel tako cestni kot železniški promet.
Most preko ožine Kerč nastaja v skladu z načrti. Sredi letošnjega poletja je rusko Ministrstvo za promet sporočilo, da so zaključili že 75 odstotkov celotne konstrukcije mostu. Upajo, da bodo otvoritev izpeljali do decembra 2018.
Most bo zgrajen v treh sklopih: od polotoka Taman do otoka Spit v dolžini 7 kilometrov, čez otok Tuzla v dolžini 7 kilometrov in od otoka Tuzla do Krimskega polotoka v dolžini 5,5 kilometra. Gradijo na tektonsko in seizmično aktivnem območju, zato bodo za maksimalno zmanjšanje potencialnih tveganj uporabili tri vrste stebrov - betonske, cevaste in v obliki prizem - ki bodo utrjeni 45, 90 oziroma 16 metrov globoko v tleh. Skupno bodo vgradili 595 stebrov, ki bodo podpirali več kot 7.000 elementov mostu.
Pri gradnji sodeluje 5.000 ljudi, 20 ladij in druge tehnike iz več kot 30 podjetij. Da bi projekt dokončali pravočasno, gradnja poteka brez prekinitve sedem dni na teden.

Več v reviji Gradbenik

Fotogalerija

Sorodne vsebine

PROJEKTI

Arhitektura tehnološkega humanizma

17. maj 2019 Novo tehnološko središče ELES v Beričevem je zasnovano kot natančen in premišljen tehnološki objekt, ki se iz okolišk...

PROJEKTI

Svetovna razstava Expo 2020

19. april 2019 Svoje sodelovanje na Expo je najavilo 190 držav, med njimi tudi Slovenija. Prireditev bo potekala pod sloganom »Povež...

Projekti

Under - tam spodaj na severu

21. marec 2019 Gostje v restavraciji na jugu Norveške bodo lahko kmalu uživali ob pogledu na jate rib v mrzlih in divjih vodah Sever...