Napake pri izvajanju kontaktnih fasadnih sistemov

Izvedba fasade pomeni gradbeni in vizualni zaključek objekta. In kot pri vseh ostalih predhodnih fazah izgradnje objekta, prihaja tudi pri izvedbi fasade do napak, ki se jim je mogoče z določenim znanjem in učinkovitim nadzorom izogniti.

Napake pri izvajanju kontaktnih fasadnih sistemov

Najpogostejša splošna napaka je, da se pri vgrajevanju kontaktnih fasadnih sistemov s tankoslojnim ometom (ETICS)ne uporabijo komponente, ki so prestale vsa potrebna preskušanja za Evropsko tehnično oceno (ETA), temveč se posamezne sestavne dele izbira po kriteriju nižje cene in ustreznejše dobavljivosti. Kar na videz pomeni prihranek časa ali/in denarja za izvajalca fasadnega sistema, se lahko sprevrže v precej drago kalvarijo pritožb kupca, saj uporaba komponent, ki niso navedene v isti ETA in torej niso bile preskušene kot sistem, pomeni vgradnjo nelegalnega sistema, to pa posledično pušča kupcem možnost za odškodninske zahtevke in uveljavljanje popravil.
Pogosto je zaslediti tudi neupoštevanje navodil proizvajalca fasadnega sistema, tako glede priporočenih časov sušenja, kot glede minimalnih debelin posameznih slojev. V ta segment sodi tudi neupoštevanje vremenskih pogojev pri izvedbi in s tem povezanih ukrepov.
Posebej je potrebno biti pozoren pri pritrjevanju izolacijskih elementov na steno objekta, izdelavi osnovnega ometa z mrežico iz steklenih vlaken, izdelavi prednamaza pred izvedbo zaključnega ometa in izdelavi zaključnega ometa.
Vsa priporočila, kako se je mogoče napakam izogniti, lahko združimo v dve besedi: informiranost in nadzor.

Več v reviji Gradbenik