Strehe in napušči

Strma streha in različno dolgi napušči so iz kakovostnih meril, ki jih je oblikovala sodobna arhitektura, še vedno izključeni, ker niso izum modernega časa, ampak spadajo v preteklost.

Image
V preteklosti so graditelji vse podrobnosti strešnega pokrova izdelali tako, da bi se zaščita objekta pred vremenskimi vplivi približana popolnosti.

Čas oblikovanja novih meril, določilnic sodobne arhitekture, je bil tudi čas začetkov graditeljske globalizacije. In ravna streha brez napuščev z očem skritim odtočnim sistemom se je kot kazalec novega in naprednega v arhitekturnem oblikovanju hitro razširila in osvojila tudi prostor naše naselitve. Ljubljana je dobila prvo stavbo z ravno streho leta 1928. Postavil jo je ekspresionistični kipar in slikar Tone Kralj. Stanovanjsko hišo, pokrito z ravno streho, v njej je živel in ustvarjal, je izvedel po načrtu, ki ga je izdelal med svojim študijem v Vurnikovem seminarju na Oddelku za arhitekturo tedanje Tehnične fakultete v Ljubljani.

Zaradi uporabnih težav so v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja ravno streho zamenjali s strmo dvokapnico, s krovom z dolgimi napušči. Kljub novi strehi pa je arhitektura, hiša stoji na Viču, v mirnem delu Ljubljane, pozidanem z enodružinskimi hišami, še vedno lepa, s svojo izvirno dovršenostjo in ekstravagantno drugačnostjo pa nikoli ni prenehala pritegovati pogledov mimoidočih.

Težav z ravno streho - streho teraso - pa ni imela samo arhitektura, pokrita s prvo ravno streho v Ljubljani, ampak se je v sicer kratkem obdobju nekaj ducatov let pokazalo, da so ravne strehe in strehe brez domišljeno oblikovanih napuščev kljub dovršeni tehniki izvedbe izredno ranljive.

Več v reviji Gradbenik

Fotogalerija

Sorodne vsebine

Aktualno

Fragmat Hidroproof

11. september 2018 V tem prispevku želimo ponovno poudariti pomen ustrezne zaščite objektov pred talno vodo in vlago, ter predstaviti dv...

Tema meseca

Obnova fasadnih površin

23. maj 2018 Vloga premazov za fasadne površine je dvojna: nuditi morajo kakovostno funkcionalno zaščito, hkrati pa je izjemno pom...

Trajnostna gradnja

Pasivna gradnja: JUBHome WALL

27. april 2018 Gradnja sten s toplotno izolativnimi opažnimi oblikovniki: učinkovit, energijsko varčen sistem za izgradnjo enostanov...