Strehe in napušči

Strma streha in različno dolgi napušči so iz kakovostnih meril, ki jih je oblikovala sodobna arhitektura, še vedno izključeni, ker niso izum modernega časa, ampak spadajo v preteklost.

Strehe in napušči

Čas oblikovanja novih meril, določilnic sodobne arhitekture, je bil tudi čas začetkov graditeljske globalizacije. In ravna streha brez napuščev z očem skritim odtočnim sistemom se je kot kazalec novega in naprednega v arhitekturnem oblikovanju hitro razširila in osvojila tudi prostor naše naselitve. Ljubljana je dobila prvo stavbo z ravno streho leta 1928. Postavil jo je ekspresionistični kipar in slikar Tone Kralj. Stanovanjsko hišo, pokrito z ravno streho, v njej je živel in ustvarjal, je izvedel po načrtu, ki ga je izdelal med svojim študijem v Vurnikovem seminarju na Oddelku za arhitekturo tedanje Tehnične fakultete v Ljubljani.

Zaradi uporabnih težav so v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja ravno streho zamenjali s strmo dvokapnico, s krovom z dolgimi napušči. Kljub novi strehi pa je arhitektura, hiša stoji na Viču, v mirnem delu Ljubljane, pozidanem z enodružinskimi hišami, še vedno lepa, s svojo izvirno dovršenostjo in ekstravagantno drugačnostjo pa nikoli ni prenehala pritegovati pogledov mimoidočih.

Težav z ravno streho - streho teraso - pa ni imela samo arhitektura, pokrita s prvo ravno streho v Ljubljani, ampak se je v sicer kratkem obdobju nekaj ducatov let pokazalo, da so ravne strehe in strehe brez domišljeno oblikovanih napuščev kljub dovršeni tehniki izvedbe izredno ranljive.

Več v reviji Gradbenik