Strehe in napušči

Strma streha in različno dolgi napušči so iz kakovostnih meril, ki jih je oblikovala sodobna arhitektura, še vedno izključeni, ker niso izum modernega časa, ampak spadajo v preteklost.

Image
V preteklosti so graditelji vse podrobnosti strešnega pokrova izdelali tako, da bi se zaščita objekta pred vremenskimi vplivi približana popolnosti.

Čas oblikovanja novih meril, določilnic sodobne arhitekture, je bil tudi čas začetkov graditeljske globalizacije. In ravna streha brez napuščev z očem skritim odtočnim sistemom se je kot kazalec novega in naprednega v arhitekturnem oblikovanju hitro razširila in osvojila tudi prostor naše naselitve. Ljubljana je dobila prvo stavbo z ravno streho leta 1928. Postavil jo je ekspresionistični kipar in slikar Tone Kralj. Stanovanjsko hišo, pokrito z ravno streho, v njej je živel in ustvarjal, je izvedel po načrtu, ki ga je izdelal med svojim študijem v Vurnikovem seminarju na Oddelku za arhitekturo tedanje Tehnične fakultete v Ljubljani.

Zaradi uporabnih težav so v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja ravno streho zamenjali s strmo dvokapnico, s krovom z dolgimi napušči. Kljub novi strehi pa je arhitektura, hiša stoji na Viču, v mirnem delu Ljubljane, pozidanem z enodružinskimi hišami, še vedno lepa, s svojo izvirno dovršenostjo in ekstravagantno drugačnostjo pa nikoli ni prenehala pritegovati pogledov mimoidočih.

Težav z ravno streho - streho teraso - pa ni imela samo arhitektura, pokrita s prvo ravno streho v Ljubljani, ampak se je v sicer kratkem obdobju nekaj ducatov let pokazalo, da so ravne strehe in strehe brez domišljeno oblikovanih napuščev kljub dovršeni tehniki izvedbe izredno ranljive.

Več v reviji Gradbenik

Fotogalerija

Sorodne vsebine

Pogovor

Helios prenovil Trening center

17. maj 2019 Helios je ena največjih premaznih skupin na evropskem trgu, zato lahko kupcem ponudi številne prilagojene izdelke in ...

Aktualno

Pritrjevanje v votle zidake

17. maj 2019 Do pred nekaj let sploh ni obstajal dokument oz. smernica za načrtovanje pritrdil v zidake.Inženirji so se tako poslu...

Iz vsebine

Diskretni šarm modernega klasika

16. maj 2019 Strešnik Bobrovec Tondach - edinstven strešnik z nezamenljivim karakterjem -prepriča s svojo preprosto in nenadomestl...