Sanirni omet za strojno vgradnjo

Običajni sanirni ometi, ki delujejo po principu razvoja porozne strukture z vnosom zračnih por med mešanjem, niso primerni za strojni nanos, oziroma potrebujejo posebno dodatno opremo, katere lastniki mešalnih črpalk običajno nimajo.

Image
Vgradnja Kemasan 550M, pretok vode 430 l/h

Običajni sanirni ometi svojo porozno strukturo pridobijo z vnosom zračnih por med mešanjem. Zaradi tega sta uporaba pravilnega mešalca (običajen bobnasti prekucni mešalec) in zadosten čas mešanja (minimalno 10 minut) ključna parametra za pripravo maltne mešanice s pravilno konsistenco in vsebnostjo zračnih por.

Veliko proizvajalcev navaja, da je mogoče sanirni omet vgrajevati tudi strojno, če se za to uporabi mešalna črpalka z ustrezno dodatno opremo. V konkretnem primeru mešalne črpalke PFT-G4 to pomeni uporabo sekundarnega mešala Rotoquirl, posebnega rotorja in statorja z oznako D8, ki zagotavlja večji pretok materiala in posebno mešalno vreteno za lahki omet.

Žal je praksa pokazala, da večina lastnikov mešalne črpalke PFT-G4 te dodatne opreme nima (vse skupaj stane več kot 1.500 EUR). Če običajni sanirni omet spustijo skozi mešalno črpalko brez te dodatne opreme, je rezultat omet, ki v nekaj sekundah potovanja skozi stroj ni uspel razviti zadostne količine zračnih por in s tem tudi ni pridobil najnujnejše lastnosti sanirnega ometa, ki mu zagotavlja delovanje na s kapilarno vlago in solmi obremenjenem zidu.

Razvojni laboratorij KEMA d.o.o. je uspel razviti strojni sanirni omet KEMASAN 550 M, ki teh težav nima.

 

Več v reviji Gradbenik

Sorodne vsebine