Promet prihodnosti

Glavni trendi sodobnega prometa slonijo na pospešeni digitalizaciji vozil, uvajanju električnih pogonskih agregatov in uvajanju alternativnih virov pogonske energije. Izzivi čakajo tako cestni kot tudi železniški, ladijski in letalski promet.

Image
Poskusna vožnja trolej-tovornjakov v Nemčiji

Že vrsto let nas veliki proizvajalci osebnih vozil presenečajo z obljubami o cenovno dostopni, okolju prijazni tehniki, ki bo zagotavljala hkrati bolj varno in hitrejšo vožnjo ali omogočala celo avtonomno vožnjo. V zadnjem času so se podobne obljube pojavile tudi med proizvajalci avtobusov in tovornih vozil.

Proizvajalci bodo novo izdelana vozila že kmalu pričeli ustrezno opremljati za stik z informacijskimi sistemi, vgrajenimi v prometno infrastrukturo, stik s kontrolnimi centri za nadzor prometa in GPS sateliti. Slednje bo omogočilo tudi prehod na avtonomno delovanje vozil brez posredovanja voznika-potnika.

Popolnoma električni avtomobili ta trenutek še niso prava alternativa za daljša potovanja. Akumulatorji zaenkrat dosegajo še vedno premajhne gostote hranjenja energije, časi polnjenja so predolgi. Tudi uvedba vozil z gorivnimi celicami na vodik je še v povojih.

Za optimalno odvijanje cestnega prometa bo treba sproti prilagajati in opremljati obstoječo prometno infrastrukturo ali zgraditi nove poti, saj današnja infrastruktura le delno ustreza prometnim trendom.

Zgoraj omenjeni trendi so nekoliko manj opazni med proizvajalci vozil v ladijskem in letalskem prometu, a to ne pomeni, da tam ne razmišljajo o prihodnosti.

 

Več v reviji Gradbenik

Fotogalerija

Sorodne vsebine

Projekti

Under - tam spodaj na severu

21. marec 2019 Gostje v restavraciji na jugu Norveške bodo lahko kmalu uživali ob pogledu na jate rib v mrzlih in divjih vodah Sever...

PROJEKTI

Hard Rock Hotel & Casino

21. november 2018 Na Floridi gradijo 38-nadstropni hotel v obliki kitare, pri gradnji pa so jim v veliko pomoč opažni sistemi in delovn...

PROJEKTI

Nagrajen »Bridge No. 10«

19. oktober 2018 Podjetji Ponting in Pipenbaher Consulting Engineers sta v Izraelu prisotni od leta 2010. Njun projekt je avtocestni m...

PROJEKTI

Vinograd na strehi vinske kleti

11. september 2018 Na parceli vinograda v Toskani med Firencami in Sieno so večinoma pod zemljo zgradili jekleno-betonsko konstrukcijo s...