Akustične rešitve po meri

Nova gimnazija A + 2018 v Kijevu, glavnem mestu Ukrajine, predstavlja vsestransko inovativnost - od metod poučevanja, arhitekture in notranje opreme do energetskega koncepta in podrobnih funkcionalnih rešitev. Med slednje spada tudi prostorska akustika z rešitvami za strop podjetja Knauf AMF.

Akustične rešitve po meri

Po devetih mesecih gradbenih del je bila avgusta 2018 na levem bregu reke Kijev odprta gimnazija A+, ki jo je podjetje KAN Development razvilo kot »visokotehnološki, digitalizirani izobraževalni projekt« - kot idealno okolje za kreativno in učinkovito učenje. Poslanstvo ustanove je ponudba individualnega pristopa k učenju za 600 učencev.
Gimnazija je bila zgrajena v modernem arhitekturnem slogu z elementi funkcionalnega minimalizma in je edinstvena v Ukrajini. Poleg učilnic ter znanstvenega laboratorija ponuja še menzo s poudarkom na zdravi prehrani, kavarno, digitalno in tradicionalno knjižnico, šolsko gledališče, koncertno dvorano za 200 ljudi, strokovno predavalnico, zvočni in glasbeni studio.
Tudi na področju gradbene tehnologije ponuja vrhunsko inovativnost. Poudarek pri načrtovanju je bil med drugim na neodvisnosti in energetski učinkovitosti in to od geotermičnega ogrevanja in posebnih okenskih stekel za regulacijo toplote v učilnicah do solarnih panelov na dvorišču in tristopenjskega sistema za pripravo vode.
Ustrezno visoke so bile tudi zahteve pri izbiri projektnih partnerjev. Zaradi uspešne realizacije podobnega gradbenega projekta v preteklosti je bilo na področju akustičnega izpopolnjevanja izbrano podjetje Knauf AMF. Ključne zahteve za njihove izdelke so bile estetika, zvočno udobje, prijaznost do okolja ter enostavna montaža in vzdrževanje.

Več v reviji Gradbenik