ALTERNATIVNI MATERIALI: Konoplja osvaja (tudi) gradbeništvo

Človeštvo znova odkriva mnoge stare obrti in gradiva. Ekologi, etnologi in drugi navdušenci obujajo in spodbujajo uporabo naravnih, »zelenih« materialov. Med njimi je tudi konoplja.

Konoplja osvaja (tudi) gradbeništvo
Gradnja hiše iz konopljenega betona v Bellinghamu, Washington, ZDA (foto Wikimedia)

Gradbeništvo pri uporabi naravnih, »zelenih« materialov ni nobena izjema. Že vrsto let se povečuje uporaba rastlinskih vlaken kot alternativnih materialov za toplotno izolacijo. Zadnjih 25 let v Evropi znova odkrivamo možnosti uporabe konoplje. V tem času so razvili na tisoče izdelkov za zelo različne namene.
V gradbeništvu največ konoplje porabijo za izolacije, vse več pa tudi kot konstrukcijski material pri gradnji manj zahtevnih objektov. Z materiali, ki vsebujejo konopljena vlakna, gradijo večinoma notranje predelne stene. Za izvedbo zunanjih zidov konopljene zidake bodisi naslonijo na osnovni nosilni zid iz klasičnih zidakov, ali pa jih vpnejo v lesene ali jeklene okvire. Če je konstrukcija dodatno ojačana z železobetonskimi stebri, konopljeni zidaki omogočajo povsem običajno gradnjo.
Najhitreje PA se povečuje uporaba konopljenega betona. Pravzaprav največkrat sploh ne gre za beton v klasičnem pomenu besede. V mešanici konopljenih iveri in vode zaradi okoljskih vidikov kot vezivo običajno raje kot portlandski cement uporabijo gašeno apno ali druga veziva.
 Glavni načini uporabe teh betonov so ročno uliti zidovi, nabrizgane izolacijske plasti za notranje in zunanje omete, vnaprej izdelani zidaki in oblikovani bloki za nenosilne ali nosilne stene, plošče za talno ali stropno izolacijo.

Več v reviji Gradbenik april 2020

Fotogalerija