Aluminij v sodobnih hišah

Sodobne in ekološke hiše niso le odlična toplotna izolacija, energija iz obnovljivih virov ali smart rešitve. Sodobne hiše odlikujejo tudi ustrezni materiali. Preberite, kakšna je vloga aluminija pri sodobnih naložbah!

Aluprof_Aluminij v sodobnih hišah
Aluprof - aluminij v sodobnih hišah

Zakaj izbrati aluminij?

V gradbeništvu je trenutno prisoten močan okoljski trend, ki je neposredno povezan s hitrimi podnebnimi spremembami in željo po boju proti njim. Opažamo, da se v gradbeniški panogi sprejemajo nekateri ukrepi za gradnjo vse bolj »zelenih« stavb. 

Ena izmed teh rešitev je uporaba aluminija pri izdelavi oken in vrat. Zakaj prav ta material postane tako priljubljen pri gradnjah? 

Razlogov je več.

  • Aluminij je mogoče predelati - aluminij lahko v celoti uporabimo ponovno, kar vpliva na znižanje cene proizvodnje delov in omejitev vpliva na okolje.
  • Aluminij je močnejši od PVC, kar vpliva na to, da so elementi narejeni iz tega materiali manj izpostavljeni poškodbam. Zato jih je redkeje potrebno zamenjati, za razliko od lesa. Ne zahteva tudi rednega vzdrževanja.
  • Ta surovina ne spreminja volumna ob spremembah temperature, zaradi česar ne vpliva na konstrukcijo stavbe.
  • Elementi iz aluminija so lahko tanjši - z uporabo aluminija v okenskih okvirjih je mogoče dobiti večjo površino zasteklitve kot pri okvirjih iz lesa ali umetnih mas.

 


Aluminijasta okna in vrata v sodobnem gradbeništvu

Aluminij se v sodobnem gradbeništvu uporablja na več načinov. Najpogosteje se uporablja kot osnovni material za proizvodnjo oken in vrat. Za dober primer si lahko vzamemo podjetje Aluprof, ki se zavzema ne le za proizvodno kakovostnih okenskih sistemov, temveč tudi za uvajanje čim bolj ekološke proizvodne tehnologije. Da zmanjša ogljični odtis, Aluprof uporablja recikliran aluminij.

Katalog izdelkov tega podjetja Aluprof vključuje vrsto zanimivih rešitev, ki se lahko uporabijo v sodobnem in trajnostnem gradbeništvu:

  • od sistemov oken in vrat MB-SKYLINE TYPE R, MB-77HS, MB-86 ali MB-79N, ki ustreza najbolj zahtevnim termoizolacijskim standardom;
  • preko fasade MB-SR50N, ki omogočajo namestitev tako strenskih kot strešnih oken;
  • do izdelkov, kot so senčila SkyRoll. Pri vseh navedenih sistemih se recikliran aluminij uporablja kot konstrukcijski material, ki ponuja visoko trdnost, večletno brezhibno delovanje in možnost idealne prilagoditve barve načrtovani barvi fasade. 

Če iščemo sodobne in ob tem trajne in uporabne rešitve, moramo razmisliti o oknih iz aluminija. Njegovi parametri niso le enaki oknom iz drugih materialov, temveč jih v mnogih pogledih tudi presegajo - pravi Viktor Stojanoski Regional Manager Aluprof (Slovenija, Hrvaška, Srbija, Bosna, Severna Makedonija, Črna Gora, Kosovo, Albanija). - Iz tega razloga so okna iz aluminija vse bolj priljubljeni med arhitekti in malimi naložbeniki, ki iščejo najboljše rešitve za svoje hiše«, dodaja.

 

Let’s build a better future

Zaradi lastnosti sistemov oken in vrat Aluprof so številne stavbe pridobile npr. potrdila BREEAM in LEED, ki so namenjeni le objektom, ki ustrezajo najbolj zahtevnim standardom ekološke gradnje.

Uporaba aluminija kot dela sodobne hiše ni le naložba v trajen in večnamenski material. To je tudi naložba v našo prihodnost in prihodnost naših otrok, ki naj bi temeljila na skrbi o okolju - skozi izbiro tehnologih in izdelkov, ki sledijo ekološkim trendom.