Amazon Spheres

Ameriška družba Amazon.com, Inc. iz Seattla je eno največjih multinacionalnih trgovskih podjetij na svetu. Je tudi spletna trgovina z največjim prometom. Lani januarja so v Seattlu odprli poslovno zgradbo Amazon Spheres.

Amazon Spheres

Poslovna zgradba Amazon Spheres je že med gradnjo postala znamenita zaradi svoje nenavadne oblike, po odprtju pa privlači obiskovalce z vsega sveta tudi s svojo vsebino.
Družba Amazon, njen lastnik je 55-letni računalničar in podjetnik Jeff Bezos, ki je z več kot 120 milijardami evrov vrednim premoženjem že drugo leto zapored najbogatejši zemljan, je pričela načrtovati nov sedež podjetja v Seattlu že leta 2010. Leta 2012 so nabavili velik trikotnik zemljišča ob atlantski obali. Načrtovanje poslovnega kompleksa so zaupali priznani družbi NBBJ iz istega mesta.
V pripravah na gradnjo so preučili številne podobne zgradbe po svetu. Med drugim so si ogledali delovanje Kew Gardens v Veliki Britaniji, Mitchel Park Conservatory v Wisconsinu, ZDA, in zgradbo La Biosfera v Genovi, Italija. Načrti s popravki so bili dokončno sprejeti konec leta 2013.
Gradnjo povezanih kupol so pričeli leta 2015. Pravzaprav gre za dve zgradbi, eno znotraj druge. Zunanji plašč je izdelan iz jeklenih nosilnih elementov, nad katere so vgrajene steklene plošče. Notranji del zgradbe je železobetonski.
Največja kupola je visoka štiri nadstropja. Zunanja stena jaška dvigala v njej je po celotni površini obdana z »živim« zidom, v katerega so vstavili 25.000 rastlin, celotna zgradba pa je postala dom 40.000 rastlinam iz 50 držav sveta, med njimi pa je tudi 50 dreves.

Več v decembrski številki revije Gradbenik

Fotogalerija