Beograd na vodi

V sklopu projekta »Beograd na vodi« naj bi na 177 hektarih v bližini izliva Save v Donavo zgradili približno milijon m² stanovanjskih površin, 750.000 m² poslovnih površin ter uredili približno 300.000 m² pozidanih in zelenih javnih površin.

Beograd na vodi

Zapuščeno zemljišče Savskega amfiteatra na pobudo srbske vlade in ob pomoči investitorja iz Združenih Arabskih Emiratov dobiva novo zunanjo podobo in vsebino. Celoten projekt naj bi do končali najpozneje v 30 letih ob dodatnem pogoju, da bo v prvih 20 letih zgrajena vsaj polovica načrtovanega.
Načrt gradnje predvideva štiri zaključene faze. Prva faza obsega gradnjo štirih poslovnih zgradb in največjega regijskega tržnega centra, del hotelskega kompleksa, marino in prve stanovanjske zgradbe. Druga faza zajema ureditev območja ob Brankovem mostu in območja med mostom Gazela ter sejmiščem. Tam bodo zgradili več novih stanovanjskih poslopij in obnovili spomeniško zaščitene zgradbe. Tretja faza predvideva gradnjo centralnega dela četrti s stanovanjskimi in poslovnimi zgradbami do Savske ulice. V četrti fazi bodo gradili stanovanja ter objekte kulturnega in zabavnega značaja. Ob zaključku projekta naj bi v novo zgrajeni mestni četrti živelo in delalo skupaj več kot 30.000 ljudi.
Prve stavbe bodo vseljive že v prvi polovici leta 2018, pred nekaj meseci so pričeli graditi tudi veliki trgovski center BW Galerija, ki bo največji trgovski center v regiji, prav tako so že začeli z gradnjo Beograjskega stolpa, ki bo z višino 168 metrov najvišja zgradba v Srbiji.


Več v reviji Gradbenik