»Črta« v puščavi – velemesto v stavbi

Začetek gradnje 200 metrov širokega, 500 metrov visokega in 170 kilometrov dolgega mesta v puščavi Savdske Arabije

»Črta« v puščavi – velemesto v stavbi
Del 170 kilometrov dolgega mesta

Kraljevina Savdska Arabija je pričela graditi futuristično zasnovano mesto, ki so ga poimenovali Neom. Mesto mogoče sploh ni pravi izraz, saj bosta celo »mesto« sestavljali zgolj dve vzporedno postavljeni stolpnici. Skupna širina dvojnega objekta bo med zunanjima fasadama znašala 200 metrov. Vmes bodo svoje mesto našli parki, reke in vrtovi z veliko zelenja.
Toliko bolj impozantna bo višina obeh stolpnic. Načrtujejo, da bosta segali 500 metrov visoko. Še bolj preseneča dolžina obeh zgradb, zaradi katere izraz stolpnica sploh ni primeren. Objekt s fasado iz zrcalnega stekla naj bi se raztezal od obale Akabskega zaliva v Rdečem morju kar 170 kilometrov daleč v notranjost države. Ko bo zgradba dokončana, bo to največji poslovno-stanovanjski blok na svetu. Mesto naj bi dajalo stanovanje in delo kar devetim milijonom prebivalcem.
Savdska Arabija pričakuje, da bo Neom postal tudi turistična znamenitost, ki naj bi v državo na leto privabila kar 100 milijonov obiskovalcev, hkrati pa bi s tem projektom spodbudili gospodarski razvoj regije.
Mesto Neom je del širšega razvojnega projekta. Ta zajema še plavajoče proizvodno mesto Oxagon 70 kilometrov južneje, gorsko letovišče in smučarsko vas Trojena v podobni razdalji severno od mesta in turistični raj Sindalah. Ta bo zgrajen na otočju zahodno od Neoma, blizu južnega rta Sinajskega polotoka, skoraj nasproti egiptovskega letoviškega mesta Sharm El Sheik. Ocenjujejo, da bo celotna investicija dosegla vrednost 500 bilijonov evrov.
Bodoče mesto, obe turistični naselji in spremljajočo industrijo bodo zgradili tako, da v prihodnosti ne bo še dodatno obremenjevala okolja. V mestu naj bi zagotovili delo predvsem snovalcem tehnologij prihodnosti. Želijo vzpostaviti pogoje, ki bi omogočili, da bi Neom postal arabski tehnološki rezervoar idej, nekakšen »Think Tank« ali saudski »Silicon Valley«. V mestu bi v omrežju 5G med drugim razvijali in uporabljali »internet stvari« (Internet of Things), računalništvo v oblaku (cloud computing), biotehnologijo, robotiko in samostojno učeče stroje z »umetno inteligenco«.
 Foto in viri: neom.com, Korea JoongAng Daily, NEOM Facebook, Wikipedija

Več v reviji Gradbenik december 2022

Fotogalerija