Dilatacije bitumenskih hidroizolacij Soba FlamLINE

Pri izvedbi vsakega večjega projekta so dilatacije hidroizolacij največji izziv in potencialen izvor napak. Zato je potrebno že pri načrtovanju objekta natančno določiti njihov potek, tip in kompatibilnost z izbrano hidroizolacijo.

Lespatex - Soba FlamLINE
Dilatacije FlamLINE so dobavljive v 4 različnih variantah

Dilatacija predstavlja šibko mesto objekta, pri kateri zaradi večih dejavnikov najpogosteje prihaja do zamakanj objekta. Če niso izvedene z raztegljivim vložkom, predstavljajo obremenitev za vse detajle v bližini, saj prihaja do nateznih sil, ki se prenašajo v okolico. Pogosto se zgodi, da v nekaj letih pride do poškodb oziroma puščanj, ki so posledica tega. Soba FlamLINE zagotavlja dolgoročno, vodotesno rešitev dilatacij in preprečuje prenos sil v okoliško hidroizolacijo.
Dilatacija Soba FlamLINE je izdelana iz butilne gume najvišje kakovosti in je tako prilagojena za direktno vgradnjo s plamenom. Njena kratkotrajna izpostavljenost plamenu med vgradnjo ne vpliva na lastnosti materiala.
Sredinski del (črne barve) je izdelan iz neojačane gume, tako da ima raztezek večji od 600 odstotkov. Stranska repa (rumene barve) sta armirana s poliestrno tkanino in tako neraztegljiva. Rumen del je formuliran tako, da omogoča direktno varjenje med bitumenske trakove ali lepljenje z epoksidnim lepilom.
 Hidroizolacija, še bolj pa dilatacije so del objekta, kjer se ne splača varčevati, saj je odprava posledic zamakanja velikokrat veliko dražja, kot je celotna vrednost teh del v osnovi.

Več v reviji Gradbenik september 2020