Fasadex Reno - sistemi za sanacijo in obnovo zgodovinskih stavb

Od svojih prednikov smo podedovali marsikatero čudovito stavbo. Takšne objekte je potrebno vzdrževati in ohranjati kot priče časa, za prihodnje generacije.

Fasadex Reno
Fasadex Reno

Ohranjanje zgodovinskega jedra je skrb restavratorjev, ki skrbijo, da stavba ne izgubi svoje izvirnosti, prepoznavnosti in podrobnosti, zaradi katerih je bila zgodovinsko pomembna. Pravi cilj vzdrževanja spomenika ni obnova, ampak ohranitev zgodovinskega jedra stavbe.
V Skupini HELIOS pod blagovno znamko CHROMOS FASADEX RENO ponujamo celoten sistem malt, osnovnih in zaključnih ometov, pa tudi gradbenih premazov za obdelavo vseh zgodovinskih arhitekturnih površin, ki jih lahko izbirajo restavratorji, projektanti, izvajalci ali strokovnjaki za prenovo.
Z zamenjavo klasičnega s sanacijskim ometom dosežemo obstojnost in odpornost popravljene površine na vpliv soli. Upoštevati je potrebno tudi, da morajo biti plasti barve na sanacijskemu ometu paroprepustne (apno, silikat, silikon). Uporaba sanacijskih ometov v steni vzpostavi temperaturno in difuzijsko ravnovesje, kar je bistveno za nadaljnjo obstojnost in stabilnost zgradbe.
Stavbe, ki nimajo hidroizolacije ali je poškodovana, so izpostavljene kapilarni vlagi. S kapilarno vlago se soli iz zemlje prenesejo v steno. Soli iz stene sčasoma preidejo v omet in s kristalizacijo povzročijo povečanje prostornine ometa in njegovo razpadanje.
 Več informacij o RENO sistemu ter ostalih naših sistemskih rešitvah za gradbeništvo lahko najdete na www.helios-profi.com.

Celoten članek je objavljen v reviji Gradbenik maj 2020

Fotogalerija