Fuge – funkcionalne in lepe

Fuge imajo poleg funkcionalne tudi zelo pomembno estetsko vlogo. Ustrezen izbor vrste fugirne mase in izdelka za zapolnitev dilatacij bo zagotovil kakovost in trajnost izvedenih del.

Mapei - fuge
V Mapeievi ponudbi je pet barvnih kolekcij z več kot 50 različnimi barvami, ki so posebej ustvarjene za ujemanje s sodobnimi trendi oblikovanja.

Pri zaključnih oblogah iz keramičnih ploščic ali kamnitega materiala imajo fuge poleg funkcionalne tudi zelo pomembno estetsko vlogo. Fuge so kot okvir talnim oblogam, ki s široko barvno paleto omogočajo več svobode pri oblikovanju vzorcev in kombinacij oblog.
Talne obloge iz keramičnih ploščic so robustna, neobčutljiva obloga, ki je enostavna za čiščenje. V različnih izvedbah so pogosta izbira za obloge v kuhinjah, kopalnicah, hodnikih, kleteh in shrambah. Za trajnost tovrstne obloge je treba že pri načrtovanju spoštovati osnovne dejavnike, ki pogojujejo tudi izbor fugirne mase in trajno elastičnih izdelkov za zapolnjevanje dilatacijskih reg.
Področje fugirnih mas za keramične ploščice ureja standard EN 13888. Ta fugirne mase razvršča po enotnem, usklajenem evropskem modelu. Po tem sistemu lahko uporabniki razberejo lastnosti fugirne mase in naredijo izbor skladno z zahtevami in s svojimi potrebami.
Osnovni dejavniki, ki jih moramo poznati pred začetkom fugiranja in izvedbe dilatacijskih reg v oblogah iz keramičnih ploščic in kamna, so: vrsta podlage, vrsta in format obloge, arhitektura prostora, namembnost prostora ob pričakovanih/znanih obremenitvah, čas od izvedbe do uporabne obremenitve ter podnebne razmere v času izvedbe del.
 Na osnovi poznavanja in spoštovanja teh dejavnikov lahko pravilno dimenzioniramo fuge in določimo velikost dilatacijskih polj. Ustrezen izbor vrste fugirne mase in izdelka za zapolnitev dilatacij bo zagotovil kakovost in trajnost izvedenih del.

Več v reviji Gradbenik september 2020