Hiša NB

Hiša NB je specifična. Kot je specifična lokacija, kjer stoji, in kot so specifični ljudje, ki v njej živijo. Išče stik z okolico, sodeluje z lokacijo, iz katere neločljivo raste. Predstavlja preplet terena in objekta.

Hiša NB

Hiša NB stoji v Podgorju na robu planote z izjemnim panoranskim pogledom vzdolž doline, ki se z južne strani vije proti Slovenj Gradcu. Lokacija v neposrednem objemu narave sama po sebi vabi k razmisleku o izhodiščih prebivanja oziroma domovanja. Osnovno vodilo pri načrtovanju: kako najbolje ohraniti dane prostorske kvalitete ob zagotavljanju osnovnih bivanjskih potreb po varnosti, druženju in intimi, fizičnem udobju ter vsebinski izpolnjenosti.
Ob vstopu v hišo se obiskovalcu razprostre pogled na dolino z okoliškimi hribi, ki jih zaključi najvišji koroški vrh - Uršlja gora. Dimenzija bivalnega prostora omogoči občutek neposredne in neločljive povezanosti med interierjem in okolico. Središče hiše predstavlja prostor druženja ob kaminu, ki izhaja iz razumevanja in spoštovanja primarnih potreb ljudi po toplini in vključenosti. Dvovišinski večnamenski prostor ob kaminu se postopoma presnavlja v bolj privatne dele hiše preko zveznih prehodov med prostori različnih odprtosti in zasebnosti.
Prostor je strukturiran fraktalno, torej s prostori znotraj prostorov. Ustvarjeni so ambienti, ki omogočajo različne aktivnosti uporabnikov in različno stopnjo interakcije med njimi.

Več v reviji Gradbenik