Informacijsko modeliranje v gradbeništvu (BIM) podprto s 3D oblaki točk

Vpeljavo informacijskih tehnologij v delo na gradbišču pospešeno poenostavljajo sodobne merske tehnologije.

Geoservis - BIM
Zmagovalna kombinacija popolne avtomatizacije zajema digitalne resničnosti sta robotski »pes« Spot in laserski skener Leica RTC360.

S 3D skenerji v samo nekaj minutah digitalizirate celotno dejansko stanje gradbene faze. To lahko storite na različne načine. Terestrični laserski skener postavite na stativ na sredino delovišča, s klikom na en gumb pa pridobite vse dimenzije vidnih površin. Z ročnim mobilnim laserskim skenerjem kar med sprehodom po gradbišču sproti digitalizirate vse detajle. 3D skener lahko namestite tudi na mobilno platformo (nahrbtnik, avto, štirikolesnik, vlak, plovilo, brezpilotni letalnik …) in zajem podatkov izvedete med gibanjem. 3D skener pa lahko postavite celo na robota, kakršen je Spot podjetja Boston Dynamics, ki zajem resničnosti namesto vas izvede popolnoma samodejno.
Foto-realistične podatke lahko sproti pregledujete na mobilnih napravah ali jih naložite v oblak, kjer so takoj vidni vsem osebam, vključenim v projekt. Prav tako lahko že na gradbišču sproti preko mobilne tablice skenirane podatke uporabite za kontrolo kakovosti izvedbe in BIM nadzor.
Sodobni 3D skenerji so odlična podpora BIM projektom, saj poleg pridobitve geometrije objekta in okolice v obliki 3D oblaka točk hkrati zajamejo še panoramske posnetke. Dodatno lahko na 3D skene že na gradbišču geolocirate dodatne informacije v obliki fotografij, video posnetkov, glasovnih sporočil, besedilnih sporočil, poljubnih elektronskih datotek in metričnih 3D slik, ki jih ustvarite z Leica BLK3D Imagerjem.
 Z digitalizacijo gradbišča v obliki 3D oblakov točk uporabniki pridobite vse dimenzije objektov in relacije med njimi (informacije o položaju in legi objektov, višinske razlike, razdalje med objekti ipd.). Tovrstni podatki se lahko uporabijo večkrat in za različne namene.

Več v reviji Gradbenik junij 2021

Fotogalerija