JUB fasadne barve

Fasadne površine so zelo obremenjene, saj so izpostavljene številnim zunanjim vplivom kot so vlaga, padavinska voda, umazanija, sončna svetloba in podobno. Kadar imamo objekt že primerno izoliran in želimo osvežiti ali popestriti njegov estetski videz ter staremu zaključnemu sloju povrniti ali izboljšati njegove funkcionalne lastnosti, se odločimo za uporabo fasadne barve.

JUB fasadne barve

Ker se vodoodbojnost fasade z leti slabša, odtenek zbledi ali se umaže, zaščita proti algam in plesnim začne popuščati, je potrebno zaključni fasadni sloj vsakih 10 do 15 let prebarvati. Če fasade objekta ne zaščitimo pravočasno, se lahko pojavijo poškodbe ometa, ki pomenijo veliko višje stroške sanacij.

Ker je fasada izpostavljena zunanjim vremenskim vplivom, je zelo pomembno, da ima fasadna barva dobro vremensko obstojnost, kar pomeni, da mora imeti dobro svetlobno obstojnost, nizko navzemanje vode, dobro paroprepustnost, majhno navzemanje umazanije in ustrezno odpornost proti razvoju alg in plesni. Če voda prodre v fasadni sistem, lahko tam povzroči številne poškodbe, kot so razpokanje in luščenje barve ali ometa, mehurjenje, izsoljevanje ali razrast alg in plesni. Da se temu izognemo, moramo s fasadno barvo preprečiti vdor vode v fasadni sistem.

Izbira prave fasadne barve je odvisna od vrste, kakovosti in tipa podlage, izpostavljenosti površine padavinam in sončni svetlobi ter estetskih želja investitorja. Fasadne barve ločimo po kemizmu veziva, ki je ena izmed glavnih sestavin barve, na akrilne, silikonske in silikatne fasadne barve. Ločimo pa jih tudi glede na tip podlage, lahko so primerne samo za gladke ali za vse vrste površin od gladkih do močno hrapavih.

 

Več v reviji Gradbenik