Kako ohraniti naravni izgled lesa

Les vedno vzbudi množico čustev, ker je topel na otip, dekorativen po izgledu, različnih vonjev, barv in tekstur.

JUB: Kako ohraniti naravni izgled lesa
Naš stik z lesom se začne že v zibelki.

Naš stik z lesom se začne že v zibelki, v kateri pogosto spi več generacij otrok, spominjamo se svojih prvih lesenih igrač, nepozabnega loka in piščalke, ki nam ju je izrezljal dedek in njegovega lesenega orodja, ki ga je uporabljal, da je popravljal poškodovano pohištvo. Radi posedimo na klopi pred hišo in uživamo v senci dreves, po katerih smo plezali, ko smo bili otroci.
Les je najlepši v svoji naravni obliki, vendar je na žalost pogosto izpostavljen dejavnikom, ki ga spreminjajo in poškodujejo. Zato je vedno izziv, kako les pravilno in učinkovito zaščititi in hkrati ohraniti naraven videz.
Če les uporabljamo v interjerju, je zaščita na prvi pogled lažja, ker ni izpostavljen vremenskim vplivom. Pa vendar je lahko tudi v interjerju les precej obremenjen, odvisno od njegove namembnosti. Les zunaj, izpostavljen vsem vremenskim vplivom, je še dodatno obremenjen, ker je konstantno izpostavljen padavinam, temperaturnim nihanjem, UV svetlobi in biološkim škodljivcem.
Kako lahko torej zaščitimo zunanje lesene elemente, da ostanejo čim bolj naravnega videza, hkrati pa jim podaljšamo življenjsko dobo?
Jub na tem področju ponuja več izdelkov: JUBIN Wood impregnation UV, JUBIN Lasur brezbarvni in JUBIN Lasur transparent matt.
 Les se vedno trudimo ohranjati v dobri kondiciji čim dalj časa in tako uživati v njegovi naravni lepoti. Obdržati njegovo naravno barvo sicer ni povsem enostavno, je pa možno s premišljeno izbiro materialov in pravilno izvedbo.

Več v reviji Gradbenik julij-avgust 2021

Fotogalerija