Kakovosten ovoj objekta

S fasadnimi sistemi Terca in Tondach do neštetih funkcionalnih in estetskih možnosti za kakovosten ovoj objekta

Wienerberger: Ovoj objekta
Hiša Harmonika, Kostanjevica na Krki, arhitekt: Mika Cimolini, foto: Miran Kambič

Fasada je za vsak objekt izjemnega pomena; kot pove že latinska beseda facies - fasada je obraz. Vendar ne samo da predstavlja zaključni sloj, ki daje stavbi značaj ter jo estetsko zaznamuje, hkrati je to ščit objekta pred zunanjimi vplivi ter zagotavlja tudi njegovo energetsko učinkovitost. Ena od možnosti za izvedbo je tudi z različnimi opečnimi elementi. Na tak način izdelana fasada je res kakovosten zunanji ovoj objekta, predvsem pa zelo trajnostna in trajna izbira.
Kadar govorimo o opečnih fasadah, se največkrat pomisli na izvedbo s fasadno opeko; vendar je možnosti mnogo več. Opečne fasade so lahko prezračevane ali neprezračevane, z debelino ali kot kontaktne, v obliki lepljenih ploščic. Posebna podskupina pa so obešene fasade ali fasade na princip plošč oz. lusk.
Wienerberger v svojem produktnem programu ponuja mnogo možnosti za izvedbo opečnih fasad. Pod produktnim imenom Terca so zbrane fasadne opeke različnih barv in oblik ter dimenzij, pa tudi ploščice rezane iz teh opek, ki so namenjene izvedbi oblaganja objekta z lepljenjem. Posebej zanimivi so ožji formati in nekatere daljše opeke, dolge tudi pol metra.
Pod nazivom Terca pa torej najdemo tudi t.i. »slip« opeke ali opečne ploščice debeline 2,2 cm. Rezane so iz cele fasadne opeke, zatorej dajejo površinsko zelo podoben izgled, dopuščajo pa seveda manj oblikovnih možnosti vgradnje. Tu govorimo o kontaktni fasadi, saj so ploščice lepljenje direktno na zid oziroma toplotno izolacijo.
Druga skupina opečnih fasad, ki jih ponuja Wienerberger, pa se najde pod produktnim imenom Tondach, saj gre v osnovi za strešnike. Ta verzija je cenovno bolj dostopna, saj je v primerjavi s Terca opekami cenejši osnovni material, pa tudi sama izvedba fasade. Tu vedno govorimo o prezračevani fasadi, princip montaže pa je zelo podoben kot pri strehah, zatorej take fasade največkrat izvajajo krovci in imajo leseno podkonstrukcijo.
 Ne nazadnje pa je možna izvedba fasade z vsemi Tondach strešniki, saj maksimalen naklon montaže za opečne strešnike ni omejen.

Več v reviji Gradbenik maj 2022

Fotogalerija