Kamnite preproge kot oblika zunanje ureditve

Kamnite oziroma peščene preproge postajajo inovativen in nepogrešljiv element v dizajniranju zunanjih ureditev.

Murexin - urejanje okolice
Kamnita obloga je izviren dekorativni tlak, ki spominja na oprano teraco površino.

Kamnite preproge so razen za zunanje površine primerne tudi kot tudi sistemska rešitev za balkone, terase, stopnice, pešpoti ter celo talne površine notranjih prostorov kot izviren dekorativni tlak s privlačnimi dodatnimi lastnostmi, ki spominja na oprano terracco površino. Z roko ali nogo se občuti obliko vsakega kamenčka, poleg tega pa je površina lahko tudi protidrsna. Tak tlak je tudi odporen proti zmrzali. Kamnite preproge se ne krčijo ali raztezajo, kakor je to običajno pri cementnih materialih. Na zunanjih površinah je pomembna tudi ureditev odvodnjavanja, drenaže in ponikovalnice, utrditev terena in niveliranje padcev.
 
Material je mešanica kamnitega proda in za to namenjene smole. Izbira kamnitega proda je odločitev investitorja, projektanta ali arhitekta, medtem ko je izbira smole podvržena dejanskih situacijam in namenu uporabe. Za vezavo se uporabljajo poliuretanske ali epoksidne smole. Prve ustvarjajo močne in hkrati prožne prevleke, ki so UV stabilne – ne porumenijo, medtem ko epoksidne smole dajejo bolj trde prevleke – ki so mehansko bolj odporne, vendar epoksidne smole sčasoma porumenijo oziroma potemnijo, ko so izpostavljene UV žarkom.
Kamnita drenažna obloga je lahko enostavno naravna ali unikatno umetniška. Estetsko zanimiva, varna, pohodna ali povozna. Izravna neravno podlago ali omogoča naklon. Z vgrajeno hidroizolacijo in ustrezno debelino omogoča tudi odvodnjavanje. 

Več v reviji Gradbenik junij 2021

Fotogalerija