Lasersko skeniranje za vsakogar

Tehnologija laserskega skeniranja ni nova. Njene prednosti so jo že zdavnaj proslavile na številnih področjih, kjer je pomembno zajeti veliko količino točk v najkrajšem možnem času.

Lasersko skeniranje za vsakogar

Sodobni laserski skenerji lahko zajamejo več milijonov točk v nekaj minutah, ne izpustijo nobenega detajla, merijo brezkontaktno, varno in z visoko (milimetrsko) natančnostjo. Leica BLK360 zajame svet okoli vas z visoko-ločljivimi panoramskimi fotografijami, položenimi preko zelo natančnega 3D oblaka točk. Aparat je najlažji in najmanjši svoje vrste. In upravljanje z njim ne bi moglo bito bolj preprosto: ima en sam gumb ter inovativen svetlobni obroč, ki je viden z vse strani. Vsak, ki zna uporabljati tablico iPad, lahko sedaj zajema prostore in objekte z visoko-ločljivimi 3D panoramskimi posnetki.
Terestrični laserski skenerji se uporabljajo za zajem prostorskih podatkov v industriji, v geo-znanosti (rudniki in kamnolomi, infrastrukturni objekti za pridobivanje in distribucijo energije, prometnice, križišča, tuneli in mostovi), v arheologiji in kulturni dediščini in še kje. Na teh področjih s sofisticirano mersko opremo navadno upravlja specialist za lasersko skeniranje, če že ne geodet.
Vendar pa so že danes odprta številna nova področja, na katerih najrazličnejši strokovnjaki veliko pridobijo iz bogastva podatkov, ki se skriva v foto-realistično obarvanih 3D oblakih točk: arhitekti (zajem fasad, načrtovanje, dokumentiranje, rekonstrukcije, navidezna in obogatena resničnost), projektanti (načrtovanje, stanje pred izvedbo, kontrola izvedbe, BIM), notranji opremljevalci (zaključna dela, notranja oprema, stopnišča, oprema plovil) itd.

Več v reviji Gradbenik