Lesena pot med drevesnimi krošnjami

Turistično naselje Rogla bo že v kratkem dobilo sprehajalno pot med krošnjami dreves. Gradnja poti oziroma sestavljanje lesenih elementov že poteka, pot pa naj bi odprli sredi avgusta letos.

Lesena pot med drevesnimi krošnjami

V srednjegorskem centru Rogla na Pohorju, na višini 1500 metrov, poteka gradnja razgledne poti med krošnjami dreves. Del nove atrakcije na Rogli bo tudi več kot 35 metrov visok razgledni stolp. Sprehod v višini od štirih do 20 metrov od tal pa ne bo ponujal le sprostitve in zabavo, ampak tudi izobraževanje. Obiskovalci se bodo lahko dobesedno med drevesnimi krošnjami seznanili s pohorsko floro in favno, stolp pa bo nudil čudovit razgled na slemena Pohorja.

Pot je prostorska konstrukcija, izvedena večinoma iz lesa, le posamezni vezni elementi so kovinski. Dolžina poti je 522 m, od tega približno dve tretjini od vhoda do razglednega stolpa in tretjina od razglednega stolpa do izhoda. Rampa na stolpu je dolga 440 metrov, tako da je celotna dolžina poti skoraj kilometer.
Pot z nadhodom dvakrat prečka obstoječo glavno cesto, svetla višina zahodnega nadhoda znaša 9,30 m, svetla višina vzhodnega nadhoda znaša približno 6 m. Pot poteka na višini od približno 4 m do 20 m.
Projekt gradnje lesene poti in stolpa se je pričel konec septembra lani s podpisom pogodbe o ustanovitvi stavbne pravice za izvedbo projekta med občino Zreče in investitorjem, češkim podjetjem Zážitková Akademie s.r.o. (ZAK), priznanim srednjeevropskim upravljavcem poti med krošnjami. Gradnja se je začela 27. maja letos s simboličnim polaganjem temeljnega kamna, končana pa naj bi bila že sredi avgusta letos.

Več v reviji Gradbenik