Leseni vrtec Pedenjped, enota Pedenjcarstvo

Novi otroški vrtec v Kašlju pri Ljubljani je krožne oblike z atrijem v sredini, narejen je večinoma iz lesa in ima zeleno streho. Je hkrati introvertirana in ekstrovertirana stavba.

Leseni vrtec Pedenjped, enota Pedenjcarstvo

Arhitekturna zasnova novega vrtca Pedenjped – enota Pedenjcarstvo je trajnostna z več vidikov. Konstrukcija je lesena in montažna, kar omogoča hitro postavitev in ekološko razgradnjo, vrtec pa je, razen betonske kleti in mavčno-kartonskih predelnih sten, v celoti lesen. Leseni so konstrukcija, fasadni paneli, fasadne obloge, stavbno pohištvo (zunanja in notranja okna in vrata), stenske didaktične in akustične obloge, obešen strop, notranja oprema in zunanja igrala.

Nadstrešek nad celotnim zunanjim in atrijskim fasadnim obodom skupaj s fasadnimi zatemnitvenimi roloji senči notranje prostore, obenem pa pred dežjem, snegom in pregrevanjem ščiti lesene fasadne elemente. Drevesa v notranjem odprtem atriju senčijo in hladijo prostor in fasado atrija.

Zelena streha vrtca z ekstenzivnimi mahovi ne ustvarja le boljše klime notranjih in zunanjih ambientov, ampak tudi sosedom omogoča lepše poglede na »dvignjen travnik«. Voda s strehe se steka v podzemni zbiralnik, uporablja pa se za zalivanje zelenice igrišča in za čiščenje zunanjih površin.

Vsi bivalni in delovni prostori vrtca, tudi umivalnice s sanitarijami za otroke in kletna pralnica, so naravno osvetljeni, tako da je dnevna poraba elektrike za osvetlitev čim manjša. Posebej oblikovani prezračevalni elementi na fasadi notranjega atrija omogočajo naravno prečno prezračevanje vseh prostorov.

 

Več v reviji Gradbenik