Mansardna stanovanja

Ureditev prostorov pod streho – umetnostni izziv za oblikovanje izvirnega in po lastnih zamislih ukrojenega bivanja

Deu: Mansardna stanovanja
Prazna podstrešja hiš so v sredini prejšnjega stoletja pritegnila mnoge, ki so si želeli svoj dom urediti resnično izvirno.

Med nove možnosti, ki so v arhitekturnem oblikovanju povezane z razvojem gradbene tehnike in tehnologije, je vpeta tudi popolna izraba stavbnega volumna. Poleg sodobno načrtovanih arhitektur, v njih so prostori, namenjeni bivanju in delu, razviti vse do opne krova, je mogoče v bivalne prostore preurediti tudi prazna podstrešja v starih hišah, ki so izvirno namenjena zaščiti prostorov pod njimi pred neugodnimi vremenskimi vplivi, predvsem pred ohlajevanjem pozimi in pregrevanjem v vročih poletnih mesecih.
Mnoga podstrešja, veliki prazni volumni, so se postopoma zapolnila z vsem, kar stanovalci v nadstropjih pod strešnim pokrovom niso več potrebovali, zavreči pa tudi niso hoteli. S tehnološko izpopolnjeno proizvodnjo gradbenih izdelkov, z izumi in uporabo novih izolacijskih materialov, pa je postalo mogoče stare podstrehe preoblikovati v suhe, pred poletno vročino in zimskim mrazom dobro zaščitene in udobnemu bivanju primerno prirejene prostore.
V naših naselbinskih središčih so prazna in prostorna podstrešja v večstanovanjskih hišah in hišah, ki so bile v preteklosti oblikovane za druge družbene in kulturne dejavnosti, najprej pritegnila pozornost arhitektov in drugih likovno izobraženih prebivalcev, predvsem umetnikov. Ti so v volumnih, ki so zamejeni s poševnimi strešinami in so po dolgem in počez prepredenimi z lesenimi konstrukcijskimi elementi ostrešja, videli prostorski izziv za oblikovanje drugačnega, izvirnega in po lastnih zamislih ukrojenega bivanja. Posebej privlačna pa je bila tudi lokacija, z ureditvijo podstrehe v stari hiši je bilo namreč mogoče bivati v sicer že polno naseljenem in slikovitem starem mestnem jedru, v samem centru naselbine.
 Med videnimi preureditvami podstreh smo izbrali tri, s katerimi želimo kratko predstaviti predvsem bogastvo različnosti in utrditi že poznano ugotovitev, da zaradi različnih pogojev in omejitev vsaka ureditev prostorov pod streho stare hiše zahteva izviren in svojstven pristop, ki se zrcali tudi v likovni ureditvi.

Več v reviji Gradbenik junij 2021

Fotogalerija