Mapelastic – že 30 let sinonim za zanesljivost

Ime izdelka Mapelastic veliko ljudi povezuje s podjetjem Mapei in z izvedbo ali prenovo teras, balkonov ali bazenov

Mapei: Mapelastic
Mapelastic je bil zasnovan za zaščito najbolj izpostavljenih infrastrukturnih objektov (obnove betona na mostu na otok Krk z Mapelastic zaščito).

Mapelastic, rezultat raziskovalno-razvojnega dela v laboratorijih podjetja Mapei, je dvokomponentni izdelek na osnovi cementnih veziv, izbranih agregatov drobne zrnavostne sestave, specialnih dodatkov in sintetičnih polimerov v vodni disperziji. Ko se obe komponenti zmešata z ustreznim mešalnikom, nastane voljna, za uporabo pripravljena mešanica mase, ki se nanaša tudi na vertikalne površine.
Zaradi visoke vsebnosti namensko razvitih sintetičnih smol v B komponenti, dozorel Mapelastic dolgotrajno ohranja visoko prožnost in zaščito konstrukcije pred kemijsko agresijo soli za odmrzovanje ter pred sulfati, kloridi in ogljikovim dioksidom.
V Mapei so razvili Mapelastic zato, da ščiti beton. Izkušnje in testi tudi v zunanjih laboratorijih so dokazali, da Mapelastic v debelini 2,5 mm ščiti armirano betonsko konstrukcijo pred prodiranjem CO₂ in posledično karbonatizacijo za vsaj 50 let! Prav tako ščiti celotno konstrukcijo oz. armaturo pred agresijo kloridov enako kot zaščitni sloj betona (z v/c faktorjem 0,45) nad armaturo debeline 30 mm.
 Najbolj prepoznavna vloga Mapelastica pa je zaščita konstrukcij pod keramičnimi ploščicami. Sistemi Mapelastica, lepila Keraflex in fugirne mase Ultracolor (predhodnik Ultracolor Plus) so se izkazali kot učinkovit in zanesljiv sistem – sistem Mapei Mapelastic za terase, balkone in bazene. Tej pionirski vlogi Mapei so čez desetletja sledili ostali, a originalen je Mapelastic.

Več v reviji Gradbenik marec 2021

Fotogalerija