Montažna zelena streha za vsako strešno površino

Ena glavnih prednosti zelenih streh je njihov ugoden hladilni učinek, s katerim zmanjšujejo ali celo preprečujejo poletno pregrevanje podstrešnih prostorov stavb. Ta učinek je opazen tudi pri dobro toplotno izoliranih strehah, efekt pa je pri temnejših odtenkih površin streh še toliko boljši.

Montažna zelena streha za vsako strešno površino

Zelena streha z izhlapevanjem shranjene padavinske vode oddaja prejeto toploto v okoliški zrak in s tem neposredno hladi konstrukcijo, podobno kot se človeško telo hladi z znojenjem. S tem se poveča bivalno ugodje in hkrati zmanjšajo stroški za hlajenje, vse to ob brezplačni padavinski vodi, ki se je zadržala v zeleni strehi, namesto da smo jo vso spustili v odtoke. Zmanjšanje iztoka padavinske vode v odtoke je lahko ob začetnih nalivih precejšnje, s tem pa je možno zmanjšati komunalne dajatve na odvajanje padavinskih vod s strešnih površin.

Obenem je zaradi hladilnega učinka zelene strehe veliko manj temperaturno obremenjena osnovna hidroizolacija na ravni strehi, ki je glavni element vsake strehe. To pomeni manj temperaturnih deformacij, zaščito pred UV sevanjem in zaščito pred mehanskimi poškodbami, kar pomeni večjo trajnost hidroizolacije in posledično daljšo življenjsko dobo strehe.