Najdaljši morski most

Kitajska je s sistemov mostov v dolžini 55 km, tunelom in štirimi umetnimi otoki povezala Hongkong in Macao.

Kitajska: Najdaljši morski most
Most Hongkong-Macau (foto Wikipedija)

Kitajska zadnja leta pospešeno širi avtocestno in železniško omrežje. K temu spada tudi intenzivna gradnja mostov in tunelov. Konec oktobra 2018 so odprli pomembno prometno povezavo v morski delti Biserne reke. Ta povezuje Hongkong in velemesta severno od njega na eni strani z Macaom na zahodni strani 55 kilometrov širokega morskega zaliva, v katerega se steka tretja najdaljša kitajska reka.
Glavni odsek mosta poteka v smeri vzhod-zahod. Dolg je 22,9 kilometrov in se nadaljuje v podmorski tunel z vhodom in izhodom na dveh umetnih otokih, vsak s površino približno en hektar.
Za vrtanje predora so uporabili največji vrtalni stroj na svetu s premerom 17,6 metrov. S strojem, ki ga je izdelala nemška družba Herrenknecht, so pričeli vrtati junija 2015. Južni del avtocestne povezave od letališča Hongkong do hongkonškega otoka Lantau so odprli za promet hkrati z mostom proti Macau, severni del pa šele 27. decembra 2020.
Pri gradnji najdaljšega morskega mostu so uporabili 420.000 ton jekla, kar bi zadostovalo za 60 Eifflovih stolpov, celotni stroški pa so presegli 16 milijard evrov. Most so načrtovali tako širokopotezno, da bi moral po izjavah projektantov zadostovati za naslednjih 120 let.
 
Vožnja med Macaom in Hongkongom je doslej trajala približno štiri ure, z uporabo novega mosta pa se je skrajšala na malo več kot pol ure. Za vožnjo preko mosta veljajo številne omejitve. Izdali so le 10.000 zasebnih dovoljenj za vožnjo po mostu. Poleg tega še naprej velja tudi dnevna kvota vozil s celine, ki smejo vstopiti v Macao in v Hongkong. Vozniki morajo imeti tako za Macao kot za Hongkong posebno vozniško dovoljenje in tretjega (ki velja na celini) za vožnjo po kitajskem delu mosta.
Avtobusi vozijo na novi relaciji 24 ur na dan, odhodi so vsakih 5 minut, vožnja od Macaa do Hongkonga traja približno 40 minut.
Kitajska namerava z gradnjo novih avtocest in mostov povezati enajst velikih mest bogate južne regije v orjaški megalopolis s skoraj 66 milijoni prebivalcev.

Več v reviji Gradbenik oktober 2021

Fotogalerija