Olimpijada v mestnem parku

Pariz bo prizorišče poletnih olimpijskih iger leta 2024. Nekaj športnih tekmovanj načrtujejo celo v samem centru mesta, zato bodo močno spremenili podobo tamkajšnjih trgov in parkov, še posebej tistih v bližini Eifflovega stolpa.

Olimpijada v mestnem parku

To seveda ni niti prva niti največja velika prenova Pariza. Že sredi 19. stoletja je Napoleon III. začel z velikansko prenovo, ki je doslej najmočneje spremenila videz mesta. Projekt so pričeli izvajati leta 1853. Takrat so porušili številne zgradbe, celotna prenaseljena okrožja, ki so tam stala še iz časov srednjega. Leta 1860 so Parizu uradno priključili številna predmestja in pričeli graditi kanalizacijo. Vzporedno s prenovo Pariza je potekala tudi gradnja francoskega železniškega omrežja, ki se je z vseh strani stekalo v glavno mesto. Projekt so po dolgih 74 letih dokončali šele leta 1927.
Letošnji zmagovalni projekt prenove zajema ureditev skupaj 54 hektarov površine, ki se v dolžini 1,6 kilometra razteza preko obeh bregov reke Sene. S tem projektom bo Pariz dobil nov zelen center z osjo, ki bo združevala trg Place du Trocadéro, s palačo Palais de Chaillot, mostom Pont d’Iéna, parkom Champ de Mars in akademijo Ecole Militaire. Most čez Seno bo po novem postal zelena promenada.
Razpis je poleg zahtev po izboljšanju arhitektne podobe in kakovosti bivanja vključeval tudi zahteve po večji javni varnosti, boljši izkušnji turistov in manjši gneči okrog vznožja 324 metrov visokega Eifflovega stolpa, ki je trenutno najbolj »oblegana« plačljiva turistična znamenitost na svetu.

Več v junijski številki revije Gradbenik