Otvoritev nove strehe Križank

Novo streho je projektiral arhitekt Peter Gabrijelčič, izvedlo pa gradbeno-inženirsko podjetje Makro 5 Gradnje.

Otvoritev nove strehe Križank
Novo streho Križank nosi le osem 12 metrov visokih vitkih stebrov.

Po tem, ko je bilo februarja letos izdano uporabno dovoljenje za novo nadkritje nad Plečnikovim zadnjim delom - avditorijem Križanke v Ljubljani, sta v ponedeljek, 9. maja 2022, Simfonični orkester RTV Slovenije in Big Band RTV z gosti ob prazniku mesta Ljubljana in dnevu Evrope napolnila priljubljeno letno prizorišče in navdušila občinstvo.
Letno gledališče, ki je domicil Festivala Ljubljana, je bilo kar šest let brez možnosti pokritja in zaščite občinstva v primeru neugodnega vremena. Novo streho, ki jo je projektiral arhitekt Peter Gabrijelčič, izvedlo pa gradbeno-inženirsko podjetje Makro 5 Gradnje, nosi le osem 12 metrov visokih vitkih stebrov, na katere je pritrjenih trinajst med seboj povezanih ločnih jeklenih prostorskih nosilcev z razponom od 32 do 35 metrov. Prostostoječa demontažna konstrukcija je zasnovana tako, da jo je mogoče razstaviti in ponovno sestaviti na drugem prizorišču. Zgornja površina konstrukcije je pokrita z rahlo prosojno platneno membrano s snegolovi. Ob strani, ki meji na Zoisovo cesto, so nameščene bočne zavese, ki ščitijo pred vetrom in pršenjem s strani. Površina strehe znaša 1523 kvadratnih metrov.

Postavljanje strešne konstrukcije za nadkritje nad Plečnikovim zadnjim delom - avditorijem Križanke v Ljubljani.

S postavitvijo strehe v avditoriju pa se razmislek o prenovi Križank šele pričenja. Kot pravijo pri Festivalu Ljubljana, je prenova celotnega kompleksa Križank zelo zahteven in celovit projekt, dogovarjanja glede prevzema upravljanja pa so v teku.