Pametno prezračevanje v mansardi

Kapljice na spodnjem delu okna, zatohel vonj po trohnobi in zeleni madeži plesni v vogalih sten - pogosti pojavi v sodobnih stanovanjih, med katerimi niti mansardni domovi niso izvzeti.

Pametno prezračevanje v mansardi

Kdor dandanes želi v sodobnem domu ohranjati zdravo bivalno klimo, mora poskrbeti za redno prezračevanje. Novi stavbni ovoji ustvarjajo odlično tesnjenje in izboljšajo izolativnost, hkrati pa se v stanovanjih poveča možnost za kondenziranje vlage in s tem za pojav plesni. Kako preprečiti te težave?
Pri podjetju Velux predstavljajo pametni prezračevalni sistem Smart Vent, ki je ustvarjen za zdrava mansardna stanovanja. Prezračevalni sistem omogoča konstantno prezračevanje z rekuperacijo toplote tudi ob vodotesno zaprtem strešnem oknu. Zasnovan je tako, da se po njegovem zagonu na zračenje preprosto pozabi, saj prezračevanje poteka ves čas, brez aktivnega sodelovanja, pri tem pa se nikjer ne občuti prepiha. Elektrificiran prezračevalni sistem z rekuperacijo je pameten tudi glede rabe energije, saj za celoletno delovanje potrebuje komaj 26 kWh. Tudi zato je Smart Vent primeren za subvencijo Eko sklada.
Montaža je povsem preprosta in ne zahteva dodatnih posegov v ostrešje. Velux Smart Vent je primeren kot nadgradnja za klasična strešna okna. Vgradi se na letve nad strešno okno in se popolnoma prilega oknu in obrobam. Zlahka je združljiv tudi z roletami in elektrificiranim zunanjim mrežastim senčilom, pa seveda tudi z vsemi notranjimi senčili.

Več v reviji Gradbenik