Počitniški pristan v nekdanjem kamnolomu

Sanacija nekdanjega kamnoloma Sistiana-Sesljan v občini Devin Nabrežina ob Tržaškem zalivu je lahko vzor za uspešno sanacijo degradiranega okolja.

Portopiccolo
Turistično naselje Portopiccolo je lep primer uspešne sanacije degradiranega okolja.

Nekoč so lastniki izkoriščali kamnolome le, dokler se je izplačalo. Ko je postalo pridobivanje kamnin v njih preveč zahtevno ali je zmanjkalo kakovostnega materiala, so odprli novega. Stari kamnolom je postal ekološka rana v zemeljskem površju. Danes je na srečo treba že vnaprej predvideti tudi sanacijo ob koncu eksploatacije. 

Zanimiv primer ponovne oživitve degradiranega zemljišča predstavlja projekt sanacije nekdanjega kamnoloma Sistiana-Sesljan v neposredni bližini Slovenije. Le streljaj naprej od Sesljana v smeri proti Trstu je že v drugem stoletju našega štetja deloval kamnolom apnenca. Kamnolom je postajal iz leta v leto vse večji in še bolj moteč. V začetku drugega tisočletja so se odločili, da ga dokončno zaprejo in sanirajo. 

Zaradi odlične lokacije ob morju so se odločili, da opuščenemu kamnolomu spremenijo namembnost. Zasnovo bodočega turističnega naselja so zaupali domačinu, arhitektu Francescu Luparelliju. Ta je obstoječe kamnite terase, vklesane v pečine na 3,5 hektarov zemljišča, izkoristil kot temelj za gradnjo bodočega naselja. Ob morju so po izkopali pet metrov globoko kotanjo, uredili njene robove in bodoči zaliv napolnili z vodo. Nastal je mali pristan Portopiccolo. 

Turistično naselje Portopiccolo danes obsega 460 bivalnih enot, od najmanjših na vsega 50 kvadratnih metrih površine v terasastih hišah in hišah v strnjenem naselju, do 400 kvadratnih metrov velikih vil z bazeni in hotela s 65 sobami.

Več v tiskani izdaji Gradbenika - september 2020.

Fotogalerija