Pomen motiva ob pogledu skozi okno

Bližnji pogled na naravo skozi okna pozitivno vpliva na zadovoljstvo, na kar bi morali biti arhitekti bolj pozorni.

Zbašnik: Pomen motiva ob pogledu skozi okno
Frank Lloyd Wright je Hišo na slapovih postavil na slap, ki ga iz hiše ni mogoče videti, temveč le slišati.

Okno je eden ključnih arhitekturnih elementov, saj omogoča osvetljenost z naravno svetlobo, ki je za bivanje v notranjosti stavbe zelo pomembna. Dnevna svetloba, ki v notranjost prehaja skozi steklo vpliva tudi na psiho-fiziološko delovanje organizma. Med drugim uravnava cirkadiani ritem, torej cikel budnosti in spanja. Dnevna svetloba vpliva na imunski odziv, pa tudi na razpoloženje in vedenje.
Ameriški arhitekt Frank Lloyd Wight, po mnenju mnogih največji arhitekt vseh časov, ki se je posvečal predvsem načrtovanju enodružinskih hiš, je v začetku 20. stol. s pomočjo stekla, ki ga je imenoval »super gradivo«, ustvaril nov koncept bivanja. Stavbo je osvobodil velikega števila majhnih sob in za zbiranje družine oblikoval velik dnevni prostor s centralnim ognjiščem. Na fasadah je oblikoval velike zastekljene površine, ki so omogočale bogato osvetlitev prostorov z dnevno svetlobo, hkrati pa premišljeno zabrisale mejo med notranjim prostorom in skrbno oblikovanim in vzdrževanim zunanjim okoljem.
Sodobni človek se zaveda pomena naravnega okolja in zdravega načina življenja, ki vključuje gibanje v naravi. Čeprav imata narava in zelene površine veliko pozitivnih vplivov na ljudi, sedanji trend gradnje strnjenih mest ne vključuje v zadostni meri stika z naravnimi okolji, ki prispevajo k izboljšanju kakovosti bivanja doma, aktivnosti na delovnih mestih ali v šolah in podpirajo zdravje in dobro počutje ljudi.
 Kakovost motiva pri pogledu skozi okna bi morala igrati večjo vlogo, kot jo trenutno v praksi. Še posebej je to pomembno v stavbah v gosto naseljenih urbanih okoljih, kjer se veliko časa zadržujejo občutljive skupine ljudi.

Več v reviji Gradbenik september 2021

Fotogalerija