Premazi za gradbeno industrijo Helios

Po več kot stoletju njihovega razvoja, lahko za premaze za gradbeno mehanizacijo brez zadržkov zatrdimo, da so optimirani in zreli izdelki, ki nudijo odlično korozijsko, kemično in UV obstojnost, trdoto, elastičnost, odpornost na udarce in abrazijo in, če je to zaželeno, visok sijaj in dobro razlivnost.

Helios zaščita
Helios zaščita

Besedilo: 

asist. dr. Miha Steinbücher, Vodja razvoja Komercialni transport, Industrijski premazi za kovine, Helios TBLUS d.o.o.

V svojih končnih lastnostih se približujejo premazom za avtomobilsko industrijo, čeprav se od slednjih močno razlikujejo po postopkih nanašanja na tovarniških proizvodnih linijah. Že, že, bo rekel skoraj vsak bralec, ki ima izkušnjo ali dve z gradbenimi stroji, zakaj pa potem avtomobil lepo izgleda še po dolgih letih uporabe, rovokopač pa že po nekaj letih po vseh vogalih cveti od rje?
 Odgovor je karseda enostaven – mehanske poškodbe. Gradbeni stroji so izpostavljeni v svojem rednem delu mehanskim obremenitvam, ki bi jih pri vseh drugih vozilih obravnavali kot izreden dogodek. Čeprav so premazi zanje izrazito robustni, pa so poškodbe takšne, da na kakšnem vogalu premaza prej ali slej ni več in začne korozija kazati svojo zlobno rdečerjavo podobo.

Kaj narediti?
 
Dovolite, da najprej povem nekaj več o tovarniški zaščiti gradbene mehanizacije. Za razliko od avtomobilov, ki so izdelani iz izbrane pločevine v visoko optimiranem postopku, je mogoče v gradbenih strojih najti jeklo vseh vrst, debelin, oblik in predobdelav, kot so peskanje ali fosfatiranje. To velikokrat privede do izbire različnih materialov in postopkov barvanja za različne dele stroja.
Tanko pločevino je zaradi ekonomike proizvodnje smiselno ščititi z drugačnimi premaznimi sistemi kot nekaj centimetrov debel nosilec bobna cestnega valjarja. Kakšen del pa sploh ni kovinski temveč iz kompozitov, ki ne dovolijo zapekanja barve na visokih temperaturah. Ne glede na izbrano tehnologijo pa so zahteve za končne lastnosti premaza enake. To močno olajša odločitve, kako izvesti popravila.

Ilya Platonov/ Shutterstock.com 

Helios je uveljavljen proizvajalec premazov za vodilne proizvajalce gradbene mehanizacije. V tem segmentu nudimo premaze vseh kategorij, kataforezo, topilne in vodorazredčljive premaze ter prah. Naši izdelki za gradbeno mehanizacijo so namenjeni nanosu v dveh ali enem samem sloju. In predvsem slednji, enoslojni premazi, so tisto, kar bi prvenstveno ponudili uporabnikom gradbene mehanizacije za vzdrževanje njihovega strojnega parka.
 Topilni enoslojni dvokomponentni premaz HELIOPUR 41-03
je potrjen za prvo vgradnjo s strani večine vodilnih svetovnih proizvajalcev gradbene mehanizacije. Poleg industrijskih količin, ki so dobavljive v IBC kockah in sodih, je material dobavljiv tudi v manjših pakiranjih, vse do 1 l pločevink, ki so se izkazale za izrazito praktične pri izvedbi manjših popravkov.

279 photo Studio/Shutterstock.com 

 Z UNIHEL-PRO mešalnim sistemom vam lahko na izbranih Heliosovih in partnerskih prodajnih točkah pripravijo visokosijajni ali srednjesijajni premaz v vseh tipičnih niansah, ki so značilne za proizvajalce gradbene mehanizacije. Premaz v enem samem sloju, torej brez uporabe temelja, na primerno očiščeni podlagi nudi vse, kar se pričakuje od premaza za prvo vgradnjo, saj točno to tudi je.

Kako pa izvesti popravila?
 
V kolikor je to le mogoče, priporočamo popravila mehansko poškodovanih delov stroja čim prej po poškodbi, saj čas samo pripomore k razvoju korozijskih poškodb. Predpogoj za uspešno popravilo je temeljito čiščenje poškodovanega mesta. To naj bo mehansko, ki odstrani morebitno rjo in tujke s površine stroja, seveda pa je nujno tudi razmaščevanje mesta poškodbe in njegove okolice. Prav tako je potrebno obrusiti tudi sicer intakten premaz v okolici poškodbe.

Premaz se nanese z brizganjem, v primeru majhnih lokalnih poškodb pa je mogoče popravilo izvesti tudi s čopičem ali valjčkom. Po utrditvi premaza je s poliranjem mogoče doseči vizualno zlitje popravljene poškodbe s sosednjo površino.

V primerih, ko je poškodba globlja in je potrebna izravnava površine, priporočamo uporabo Heliosovih reparaturnih izdelkov. S kiti in predlaki znamke MOBIHEL se površina izravna in pripravi na nanos HELIOPURa 41-03.

Zgodi se, da je zaželena osvežitev izgleda celotnega stroja. Tipična primera sta večja prenova mehanskih delov ali pa priprava na prodajo. V takšnem primeru priporočamo temeljito mehansko čiščenje, če narava stroja in okoliščine to dopuščajo tudi peskanje poškodovanih delov in izravnavo njihove površine z izdelki MOBIHEL. Nepoškodovanega premaza se ne odstranjuje, njegovo površino se le rahlo pobrusi.

AMatveev/Shutterstock.com

Po ustreznem ščitenju delov, katerih barvanje ni zaželeno, priporočamo nanos HELIOPURa 41-03 z brizganjem. Stroj bo ob ustrezni izvedbi izgledal kot nov. Še bolj pomembno pa je, da bo njegova zaščita takšna, kot jo predpisuje proizvajalec.

mehanizacije. Premaz v enem samem sloju, torej brez uporabe temelja, na primerno očiščeni podlagi nudi vse, kar se pričakuje od premaza za prvo vgradnjo, saj točno to tudi je.