Projekt Schellenburg

Premium stanovanja v Ljubljani - od kreativne arhitekturne ideje do vrhunsko izvedene fasade in stavbnega pohištva

Alkam: Projekt Schellenburg
Izvedba fasade je skladna z idejno zasnovo. Foto: Miran Kambič

Kompleks Schellenburg sestavljata dve stavbi - Palais in Villa. Stavbi sta umeščeni med osrčje slikovitega starega mestnega jedra in zelene obronke parka Tivoli, na mestu kjer je nekoč kraljeval legendarni Kolizej. Palais in Villa Schellenburg sta unikatni arhitekturni dragulj v središču Ljubljane, saj prinašata popolnoma nove standarde bivanja in kvaliteto delovanja v Ljubljani.
Edinstveni kompleks s 125 premium stanovanji in poslovnim delom je povezan s tremi vrtovi, ki so dobili navdih prav v bližnjem parku Tivoli.
Projekt celotnega kompleksa je zasnoval arhitekturni biro KSP iz Nemčije ter slovenki biro API Arhitekti d.o.o., seveda pa je bilo potrebno arhitekturno zasnovo razviti do te mere, da je bilo projekt moč izvesti v praksi. Pri objektu Palais je bilo to še posebej zahtevno, saj gre za kombinacijo prezračevane obešane fasade z betonskimi prefabriciranimi ploščami v ravni in rebrasti izvedbi ter kontaktne fasade. Za usklajeno izvedbo obeh vrst fasade, je bilo nujno oblikovanje natančnega tehnološkega projekta, za kar je potrebno veliko predpriprave ter koordinacija z arhitektom in naročnikom.
Dela podjetja Alkam na stavbi Palais (stanovanjski in poslovni del) obsegajo dela v vseh nadzemnih etažah in so razdeljena na več gradbenih sklopov: izvedba prezračevane obešene fasade z betonskimi ploščami obsega: ALU okna na poslovnem delu objekta, notranja požarna vrata v stopniščnih jedrih v vseh etažah, ALU steklena fasada v pritličju in vrhnjem nadstropju (penthouse), evakuacijska vrata v pritličju in glavni vhod v stavbo.
 Villa Schellenburg z nadstandardnimi stanovanji lepo zaokrožuje celoten kompleks in se ponaša s prefinjenim dizajnom in inovativnimi Solarlux balkonskimi zasteklitvami. Ti drsno-zložljivi sistemi omogočajo preprosto odpiranje in zapiranje balkonskih površin ter ustvarjajo prostorsko funkcionalnost.

Več v reviji Gradbenik maj 2023

Fotogalerija