Stanovanjska stavba Elipsa

Elipsa, novi stanovanjski projekt v Ljubljani, je končana in že sprejela svoje prve stanovalce.

Stanovanjska stavba Elipsa
Pogled na Elipso z vrta

Na Roški cesti v Ljubljani, tik ob Gruberjevem kanalu ter v neposredni bližini Golovca in Grajskega griča, so letos dokončali gradnjo arhitekturno zelo zanimive stavbe s tlorisom elipse.
V Elipsi se nahaja 64 stanovanj različnih velikosti in z različnim odnosom do zunanjega prostora. Eliptična oblika omogoča tudi različne tipologije, od mini-loftov do dupleksov in klasičnih hodnik-soba stanovanj. Visoko prilagodljivost omogoča konstrukcijski sistem stavbe. Stanovanja se močno razlikujejo – od enosobnih stanovanj z ložo do penthousov z velikimi strešnimi terasami. Na severni strani se vsaka soba znotraj manjšega stanovanja odpira na ložo, kar omogoča krožno prezračevanje. Prostorni, valoviti balkoni definirajo južno stran eliptičnega volumna, kjer vgrajena korita z rastlinami zagotavljajo zasebnost in dopolnjujejo poglede na okoliške zelene hribe.
 
Elipsa ima izrazit dvojni značaj: severna stran je umirjena in kontinentalna, južna pa živahna in mediteranska. Ta dvojnost se navezuje na lokacijo ob Fabianijevem notranjem mestnem ringu in na umestitev Ljubljane kot mesta, zaznamovanega z razkošnim mediteranskim življenjem na prostem ter strožjo dunajsko stanovanjsko arhitekturo. Fasada stavbe je obložena s prepletenimi trakovi mint zelenih valovitih keramičnih ploščic, ki prepletanje spominja na tekstilni vzorec, poudarjen z vertikalnimi in horizontalnimi linijami. Balkoni delujejo kot horizontalni trakovi, ki se od ravnine fasade raztezajo proti Golovcu.

Foto: Ana Skobe

Več v reviji Gradbenik september 2024

Fotogalerija