Svetovna razstava Expo 2020

Svoje sodelovanje na Expo je najavilo 190 držav, med njimi tudi Slovenija. Prireditev bo potekala pod sloganom »Povežimo misli, ustvarimo prihodnost«, Slovenija pa se bo predstavila kot zelena oaza sredi Evrope.

Svetovna razstava Expo 2020

Svetovna razstava je prireditev, ki se je pričela med industrijsko revolucijo sredi 19. stoletja. Prvo razstavo so priredili leta 1851 v Londonu. Peto razstavo so priredili leta 1873, prvič in doslej edinkrat v tedanji naši državi – v avstro-ogrski prestolnici Dunaju.
Izbira kraja za Expo 2020 se je pričela že leta 2011, končno odločitev pa so objavili leta 2013. Razstavo bo prvič gostila arabska država, oziroma država iz regije MENA&SA (Bližnji vzhod, severna Afrika, južna Azija). V Združenih Arabskih Emiratih so se takoj posvetili organizacijskim pripravam. Glavni razstavni prostor zajema površino 438 hektarov na puščavskem območju ob meji med emiratoma Dubaj in Abu Dhabi. Ocenjujejo, da bo paviljone na površini 4,38 kvadratnih kilometrov gradilo in opremljalo skupaj približno 40.000 delavcev. Ena vodilnih tem celotne razstave je okolju prijazna gradnja in uporaba recikliranih ali organskih materialov.
Na slovenskem Ministrstvu za gospodarstvo so pred nekaj dnevi izbrali projekt razstavnega prostora oziroma paviljona, ki nas bo zastopal v Dubaju, to je projekt družbe za arhitekturno projektiranje Magnet Design iz Ljubljane pod vodstvom arhitekta Roberta Kluna. Slovenija se bo na svetovni razstavi predstavila z naslovom »Slovenia - Green Smart Experience«.

Več v reviji Gradbenik