Talne obloge

Sistemi industrijskih in dekorativnih talnih oblog na osnovi smol ali cementa

Talne obloge

V zadnjih letih je zaslediti povečan trend implementacije industrijskih tlakov v javnih in zasebnih reprezentativnih prostorih, kot so nakupovalna središča, bolnišnice, šole, telovadnice, letališča, športni objekti, parkirne hiše, zasebne garaže ipd. Gre za površine, ki jih je moč enostavno vzdrževati, so obstojne in predstavljajo kakovostno funkcionalno podlago s poudarkom tudi na izgledu.
Med najbolj priljubljene in učinkovite rešitve se uvrščajo sistemi na osnovi specialnih cementnih mešanic oz. sistemi na osnovi epoksidnih in poliuretanskih smol. Vsak izmed naštetih sistemov ima svoje prednosti, ki se lahko še posebej izrazijo glede na specifične zahteve posameznih objektov.
Pri izboru optimalnega sistema industrijskih ali dekorativnih tlakov je glede na predvideno namembnost prostorov treba upoštevati različne dejavnike in temu primerno prilagoditi izbor ustreznega sistema izvedbe. Med najpomembnejše dejavnike, ki jih je treba upoštevati pri izboru ustreznega sistema izvedbe, sodijo:
namembnost prostora, stanje obstoječe podlage, želen končni izgled, lokacija tlaka in cena. Posamezne rešitve se med seboj cenovno precej razlikujejo. Odvisno od stanja podlage in zahtev investitorja se posamezni deli sistemov lahko izvzemajo ali dodajajo, kar posledično privede do razlike v končni ceni izvedbe in neizbežno tudi do spremembe v karakteristikah izvedenega tlaka.
Skladno z omenjenimi dejavniki, ki so pomembni pri izbiri ustreznega tlaka, je Mapei v svojih centrih za raziskave in razvoj razvil in izpopolnil sisteme, ki lahko zadovoljijo praktično vse potrebe investitorjev.

Več v reviji Gradbenik