Tekma za najdaljši evropski most

Ko govorimo o prestižu v gradbeništvu, ne moremo mimo želje po postavljanju novih velikostnih rekordov. To ne velja le za doseganje višine, temveč tudi za druge dimenzijah - pri mostovih je seveda najpomembnejša njihova dolžina.

Tekma za najdaljši evropski most

Tekmi za najdaljši most so se leta 2014 pridružili tudi Rusi z gradnjo mostu med polotokom Krim in ruskim kopnim, ki bo nadomestil sedanjo trajektno povezavo. Gre za enega najbolj ambicioznih inženirskih podvigov v zgodovini Rusije. Po 19 kilometrov dolgem mostu bo stekel tako cestni kot železniški promet.
Most preko ožine Kerč nastaja v skladu z načrti. Sredi letošnjega poletja je rusko Ministrstvo za promet sporočilo, da so zaključili že 75 odstotkov celotne konstrukcije mostu. Upajo, da bodo otvoritev izpeljali do decembra 2018.
Most bo zgrajen v treh sklopih: od polotoka Taman do otoka Spit v dolžini 7 kilometrov, čez otok Tuzla v dolžini 7 kilometrov in od otoka Tuzla do Krimskega polotoka v dolžini 5,5 kilometra. Gradijo na tektonsko in seizmično aktivnem območju, zato bodo za maksimalno zmanjšanje potencialnih tveganj uporabili tri vrste stebrov - betonske, cevaste in v obliki prizem - ki bodo utrjeni 45, 90 oziroma 16 metrov globoko v tleh. Skupno bodo vgradili 595 stebrov, ki bodo podpirali več kot 7.000 elementov mostu.
Pri gradnji sodeluje 5.000 ljudi, 20 ladij in druge tehnike iz več kot 30 podjetij. Da bi projekt dokončali pravočasno, gradnja poteka brez prekinitve sedem dni na teden.

Več v reviji Gradbenik