Trajnostne sistemske rešitve zaščite lesa

Les je čudovit naravni material, ki ga vedno znova izberemo zaradi njegove uporabnosti, odličnih mehanskih lastnosti, topline in občutka domačnosti, ki jo daje bivalnim prostorom. Ker je kot naraven material močno dovzeten za procese razkrajanja, ga je potrebno ustrezno sistemsko zaščititi, da mu s tem zagotovimo najdaljšo življenjsko dobo.

Silvaprodukt: Trajnostne sistemske rešitve zaščite lesa

V izogib nepotrebnim in dragim napakam pri projektiranju, izbiri materialov ali izvedbi detajlov lesenih izdelkov in objektov je pogosto potrebno iskati preverjene rešitve in znanja. Pri odločitvi za gradnjo iz lesa se nam nikoli ne sme tako zelo muditi, da ne bi vključili najbolj primerne sistemske zaščite lesa. Strošek take zaščite je zanemarljiv v primerjavi s stroški, ki nastanejo, če pride do poškodb lesenega izdelka ali objekta zaradi napada lesnih škodljivcev. Z investicijo v zaščito lesa v višini približno 1 % cene novogradnje se lahko izognemo dragim sanacijam, ki lahko v primerih propada nosilnih delov lesene stavbne konstrukcije stanejo tudi 30 do 50 % začetne investicije.
 Posledice napačnih odločitev pri izbiri in zaščiti lesa se zelo pogosto pokažejo že leto ali dve po izpostavljenosti, ko se na lesenih objektih in izdelkih pojavijo prve razpoke in deformacije ter prvi znaki okužbe z lesnimi škodljivci. Po poslabšanju estetske funkcije lesenega izdelka/objekta pa v nekaj letih lahko pride tudi do funkcionalnih napak, ko izdelek/objekt izgubi tudi svojo uporabno funkcijo in povsem propade. Hkrati se je potrebno zavedati, da zaradi spremenjenih klimatoloških dejavnikov les ni več tako kakovosten kot pred časom, zato je njegova zaščita nujno potrebna.

Silvaprodukt: Trajnostne sistemske rešitve zaščite lesaTemeljno zaščitno sredstvo Silvanolin®

Prava pot do pravilne sistemske zaščite se začne s temeljno zaščito proti lesnim škodljivcem in nadaljuje s paroprepustnimi tankoslojnimi površinskimi premazi, ki ščitijo pred vremenskimi vplivi.

Pri zaščiti lesa je potrebno ločiti med temeljno zaščito in površinsko zaščito lesa. Temeljna zaščita lesu zagotavlja varnost pred napadom lesnih škodljivcev, gnitjem in trohnenjem, medtem ko je funkcija površinske zaščite zaščita pred vremenskimi vplivi, kot so padavine, sončni UV žarki, visoke temperature in vlaga. Kadar les vsebuje več kot 20 % vlage, postane ranljiv in neodporen na prodiranje gliv, ki so najpomembnejši dejavnik razgradnje lesa.
V podjetju Silvaprodukt smo v sodelovanju z Biotehniško fakulteto v Ljubljani razvili mednarodno patentirano temeljno zaščito Silvanolin®, ki je izjemno kakovostno in učinkovito temeljno zaščitno sredstvo z uspešno opravljenimi več kot desetletje trajajočimi terenskimi testiranji. Izdelek je okolju prijazen in na vodni osnovi ter zagotavlja celostno zaščito za les proti vsem naravnim škodljivcem, s čimer lahko ustrezno zaščitenemu lesu nekajkrat podaljša življenjsko dobo.
 
Glede na zahteve in potrebe je možno Silvanolin® nanašati na les s čopičem, brizganjem ali namakanjem, ob zahtevnejših primerih uporabe lesa, kot na primer stalni stik z zemljo ali vodo, pa se priporoča način vakuumsko-tlačne impregnacije. V podjetju Silvaprodukt nudimo tako storitev 24-urnega namakanja kot tudi vakuumsko tlačne impregnacije, v sodelovanju s partnerskimi podjetji pa te storitve zagotavljamo tudi po drugih krajih v Sloveniji. Z namenom zagotavljanja ustrezne podpore našim strankam v prihodnosti smo v letošnjem letu izvedli nakup večje komore za vakuumsko tlačno impregnacijo, ki bo omogočala tudi zaščito daljših konstrukcijskih lesenih elementov in bo predvidoma začela z obratovanjem konec leta. Silvanolin® je primeren za zaščito vsega lesa izpostavljenega zunanjim vremenskim vplivom in naravnim škodljivcem, kot so na primer strešne in hišne konstrukcije, lesene fasade, leseni mostovi, vrtne garniture, ograje, otroška igrala in podobno.
 Da bi omejili prodiranje in vpijanje vode ter s tem izboljšali dimenzijsko stabilnost lesa, je potrebno po ustrezno posušenem učinkovitem temeljnem premazu uporabiti tudi površinski premaz, ki mora les dobro ščititi pred vdorom padavinske vode in mu hkrati omogočati dobro paroprepustnost, da se lahko učinkovito izsuši tudi po dolgotrajnih padavinah. Le taki premazi zagotavljajo učinkovito zaščito, ker se kljub nihanju temperature in vlage ne odluščijo od podlage, lesu pa omogočijo, da vlago, ki jo veže nase, kljub plasti premaza postopoma oddaja nazaj v okolje.

Silvaprodukt: Trajnostne sistemske rešitve zaščite lesaShematski prikaz odvajanja vlage iz lesa pri uporabi vodoodbojnega tankoslojnega premaza (a) in zastajanja vlage v lesu pod filmom premaza pri vodoodbojnih debeloslojnih premazih (b), ki vodi v poškodbe lesa pod filmom in pokanje premaza.

Kadar je film površinske zaščite predebel, vremenski pogoji pa že povzročijo njegovo razpokanost, se pod filmom nabere ujeta vlaga in ustvari ugodne pogoje za razraščanje gliv. Sloj površinske zaščite začne zaradi ujete vlage še hitreje pokati in se luščiti. Če želimo take lesene površine učinkovito obnoviti, je potrebno poškodovani sloj v celoti odstraniti in sanirati tudi morebitno rastišče gliv. Obnova je otežena, zahteva dolgotrajno brušenje ali peskanje površin in je časovno zamudna.
Površinski premazi Silvalazur, Silvalazur strong in Silvacera® imajo dovolj tanek film nanosa in dobro paroprepustnost, zato se ne luščijo in omogočajo enostavno vzdrževanje brez predhodnega odstranjevanja starega sloja. Ker vlaga na zastaja za filmom premaza, je preprečen nastanek ugodnih pogojev za rast in razvoj bioloških škodljivcev. Zato ti površinski premazi dejansko učinkovito podaljšajo uporabno in estetsko funkcionalno dobo lesa tudi v zahtevnih klimatskih pogojih. 

Silvaprodukt: Trajnostne sistemske rešitve zaščite lesaPovršinske zaščite lazura Silvalazur, lazura za bolj obremenjene površine Silvalazur strong ter emulzija voska Silvacera®

Površinski premazi Silvalazur, Silvalazur strong in Silvacera® so bili izdelani na vodni osnovi, zato so varni in enostavni za uporabo v široki potrošnji. Zaradi tankoslojnega filma ohranjajo naravno strukturo lesa v vsej svoji lepoti. So brez neprijetnega vonja in omogočajo čiščenje orodja z vodo, pri čemer ne prispevajo k nastajanju novih nevarnih odpadkov. So odlična alternativa topilnim premazom za les in z njihovo izbiro vsak uporabnik prispeva k dvigu ekološke zavesti in zaščiti svojega zdravja in okolja. Njihova uporaba prispeva k večji porabi trajnostnih surovin in prehodu na nizkoogljično gospodarstvo, ker lesu učinkovito podaljšajo njegovo življenjsko dobo z manjšo obremenitvijo okolja in manjšo porabo neobnovljivih virov, kot premazi na osnovi topil. Uporabniku, ki bi les kot nizkoogljičen material izbral zaradi topline in ekološke ozaveščenosti, odvračajo skrbi glede trajnosti lesa in potrebe po pogostem in zamudnem obnavljanju. 

Doseganje izgleda naravno sivo patiniranega lesa z izdelkom površinske zaščite Silvacera®
 
Velikokrat je želja investitorjev lesenih objektov in izdelkov, da les sčasoma pridobi naravno sivo patino po celotni površini. Naravno staranje fasadnega lesa, ki je različno izpostavljen vremenskim vplivom (padavinam in osončenju) pa žal lahko povzroči neenakomeren izgled lesene površine, ki je na izpostavljenih delih že patinirana, na ne-izpostavljenih delih pa še naravno obarvana z začetno nianso lesa. Z vnaprejšnjim izenačenjem sive nianse po celotni leseni fasadni površini pa je neenakomerno sivenje preprečeno. Postopek se po učinkoviti temeljni zaščiti (Silvapro®, Silvanolin®) lahko izvede z nanosom emulzije voska Silvacera® v posebni sivi niansi. Vosek Silvacera® ne ustvari plastičnega filma, površina lesa in njena strukturna in barvna raznolikost pa ostane dobro vidna. Izgled zaščitene površine je zato primerljiv izgledu naravno staranega lesa. Tako zaščitena fasada je ob minimalnem vzdrževanju lahko lepa in brez estetskih napak v celotni svoji življenjski dobi.

Silvaprodukt: Trajnostne sistemske rešitve zaščite lesa

Doseganje izgleda naravnega smrekovega lesa z izdelkom površinske zaščite na vodni osnovi
 
Velikokrat je želja investitorjev lesenih objektov in izdelkov, da se ohrani naravno nianso lesa v celotni njegovi življenjski dobi. Rešitev predstavljata posebni niansi v lazurah na vodni osnovi Silvalazur (s starim nazivom Silvanol lazura B) in Silvalazur strong, ki hkrati dobro ščitita les pred vremenskimi vplivi. Pri zaščiti lesa s tako vrsto površinske zaščite je sivenje preprečeno, pri čemer je potrebno upoštevati in izvajati predpisano obdobju vzdrževanja izpostavljenih delov objekta.

V podjetju Silvaprodukt že več kot sedem desetletij s svojim znanjem in razvojem skrbimo za kakovostno zaščito lesa. V sodelovanju z znanstveno-raziskovalnimi ustanovami ter terenskimi testi po celem svetu smo v tem času razvili nabor izdelkov in storitev, ki v svetovnem merilu predstavljajo dokazano najvišjo raven kvalitete zaščite lesa za vse potrebe in pogoje uporabe, ter veljajo za inovativne, okolju prijazne in usmerjene k načelom zelenega gospodarstva. Naši izdelki in storitve zagotavljajo, da bo les dokazano kakovostno zaščiten, z nekajkrat podaljšano življenjsko dobo, kar zagotavlja mnogo manjše ali celo ničelne stroške nadaljnjega vzdrževanja in obnavljanja.

--------------------------------------------------------------------
 Dodatne informacije
lahko dobite na
telefonski številki 01 280 0571 (trgovina),
 01 280 05 70
(tehnična služba),
brezplačni telefonski številki 080 1202, 
 
na elektronskem naslovu info@silvaprodukt.si ali
na naši internetni strani www.silvaprodukt.si.
 
--------------------------------------------------------------------