Urbani vrtovi na pariških strehah

Na strehah razstavišča Paris Expo Porte de Versailles naj bi do leta 2030 uredili kar 50.000 m² zelenjavnih vrtov

Urbani vrtovi
Urbani vrtovi na pariških strehah

V Parizu, na manjšem delu strehe Hale 6 razstavišča Paris Expo Porte de Versailles, so odprli urbani vrt s površino 4.000 kvadratnih metrov, ki naj bi ga v naslednjih dveh letih razširili do 14.000 kvadratnih metrov. Do leta 2030 naj bi strehah preostalih razstaviščnih hal uredili kar 50.000 kvadratnih metrov vrtov. 
 
Z omejenim centrom upravlja skupina Viparis, ki že od leta 2008 združuje vsa večja pariška razstavišča. Leta 2015 so pričeli z realizacijo desetletnega projekta prenove razstavnih hal, gradnje dodatnih hotelskih namestitev za obiskovalce in prometne ureditve okolice. V celoten projekt, katerega tretja faza bo trajala do leta 2024, bodo vložili skupaj 500 milijonov evrov.
 
Obnova razstavišča sovpada tudi z letnimi olimpijskimi igrami leta 2024, ko se bo del športnih prireditev (rokomet in namizni tenis) odvijal tudi v njihovih prostorih. Odločili so se, da bodo strehe treh na novo zgrajenih objektov ozelenili. Letos poleti so odprli prve površine bodočega največjega evropskega urbanega vrta.
Pridelava zelenjave na strehi, predvsem tehnična oprema gredic za zalivanje, drenažo, gnojenje, pa tudi vse vrste varovanja, seveda pomeni svojevrsten tehnični izziv in na koncu tudi višjo končno ceno pridelka. Ta ni primerljiva z nizkimi cenami sadja in zelenjave, ki jo pripeljejo z napol industrijskih plantaž na podeželju.
 Ocenjujejo, da je v Parizu trenutno urejenih 30 večjih strešnih vrtov, v lokalnem urbanističnem uradu pa menijo, da je v mestu vsaj še 320 hektarov streh primernih za gojenje zelenjave. Na njih bi lahko pridelali 32.000 ton pridelkov, s katerim bi lahko nahranili 230.000 Parižanov.

Več v reviji Gradbenik december 2020

Fotogalerija