Vesoljski »APPLE PARK«

Nova poslovna stavba podjetja Apple v Kaliforniji je primer okolju prijazne in energijsko samozadostne gradnje, ki tudi zaposlenim nudi vso potrebno ugodje za uspešno delo. Pri gradnji so uporabili veliko stekla in tudi najsodobnejše materiale, kot so ogljikova vlakna.

ve

V ameriški Kaliforniji raste mogočen futuristični poslovni park mednarodnega podjetja Apple, vreden več kot štiri milijarde evrov. Osrednja zgradba v obliki ogromnega steklenega prstana z obsegom dobrih 1600 metrov stoji sredi na novo posajenega gozda z 9.000 drevesi, znotraj mogočnega kolobarja pa stojita tudi pravi sadovnjak in zeliščni vrt, kakršna si je nekoč zamislil ustanovitelj podjetja Steve Jobs.

»Applova vesoljska ladja«, kot nekateri ljubkovalno pravijo osrednji poslovni zgradbi na zemljišču, velikem 71 hektarov, je odprla vrata za prve uslužbence že aprila 2017 še med potekom gradbenih del v širšem kompleksu. V štirinadstropnem kolobarju iz betona, stekla in jekla bo delalo več kot 12.000 ljudi.

Leta 2011 preminuli ustanovitelj podjetja Apple Steve Jobs si je videz svoje poslovne zgradbe vedno zamišljal bolj kot nekakšno naravno zavetišče, ne pa klasičnega pisarniškega mravljišča, zato kar osemdeset odstotkov celotne površine parcele pokriva park. Vanj so zasadili rastlinje, kakršno uspeva v sušnem okolju Cupertina, kjer stoji poslovna stavba. Park v notranjem krogu zgradbe ima površino 12 hektarov.