Zakaj beton v bivalnih prostorih potrebuje omet?

Zdravo bivanje ni naključje, temveč posledica načina gradnje, izolacije in izbire ustreznega notranjega ometa. V podjetju Baumit veliko raziskav in pozornosti namenjamo področju zdravega bivanja, izboljšavam proizvodov in razvoju novih. To so proizvodi, ki uravnavajo vlago, so mineralni in brez škodljivih snovi.

Baumit - beton - omet
Paroprepustni in mineralni omet Baumit KlimaWhite zelo dobro sprejema zračno vlago in jo nato znova oddaja v prostor

Meritve v raziskovalnem centru za primerjavo gradbenih materialov Baumit Viva Park so pokazale, da je omet na betonu pomemben dejavnik, ki zagotavlja boljšo kakovost zraka v prostoru in s tem bolj zdravo bivanje.
Beton je zelo priljubljen material za gradnjo stanovanjskih stavb. Je obstojen, zelo trden, zvočno izolativen in odlično akumulira toploto ter dobro ščiti pred elektromagnetnimi polji. Vendar v primerjavi z drugimi gradbenimi materiali slabo uravnava vlago, kar močno vpliva na kakovost zraka.
Prav sposobnost sten za uravnavanje vlage odločilno vpliva na uravnoteženo klimo v prostoru. Že tanek sloj notranjega mineralnega ometa, od 1,5 do 2 cm, bistveno izboljša uravnavanje vlage, s tem pa se zmanjša tudi možnost nastanka plesni in raznih infekcijskih obolenj.
 V raziskovalnem parku Viva so bili izvedeni laboratorijski preizkusi glede vpliva debeline ometa na sposobnost zadrževanja vlage v Baumit Klima ometih na betonu. Na betonskih vzorcih so bile preizkušane debeline ometa od 0,5 do 2,0 cm.

Več v reviji Gradbenik september 2020