Zakaj nastaja kondenz na steklih in zakaj bi nas to moralo skrbeti

Ko je v zraku dosežena največja možna količina vodne pare pri določeni temperaturi in pride vodna para v stik z dovolj hladno površino, preide iz plinastega stanja v kapljice. Temu rečemo kondenzacija vodne pare in vsako tako rosenje je znak za alarm.

Zakaj nastaja kondenz na steklih in zakaj bi nas to moralo skrbeti

Mesto nastanka kondenza ni nujno steklo, lahko je slabše izoliran del stavbnega ovoja stavbe, in takrat pravimo, da imamo tam toplotni most. Pogosto mesto je tudi stena za kakšno omaro ali posteljo, kjer zrak ne more krožiti. Na teh vlažnih površinah se slej ko prej razvije plesen.
Domovi, kjer kondenza ne poznajo, so pravzaprav zelo redki. Njegov nastanek in škoda, ki jo povzroča, sta namreč rezultat življenja v današnjem času. V večini prostorov pod streho so strešine in zidovi dobro izolirani, vrata in okna pa kakovostno vgrajena. Rezultat so topli in zatesnjeni prostori, kar omejuje naravno prezračevanje.
Pri oknih omogočite pretok toplega zraka po steklu s pravilno oblikovanimi in izoliranimi špaletami ter ogrevalom, nameščenim pod oknom. Hipno pomoč predstavljata zmanjšanje nastajanja vodne pare – kar pomeni, da med prhanjem vklopite ventilator, med kuhanjem pa prižgete napo – in učinkovito prezračevanje, ki ga delimo na naravno in mehansko. Najbolj pomembno je, da je prezračevanje vaših bivalnih prostorov redno. To pa je ena od tistih skrbi, ki jo lahko odslej pravzaprav odmislite.
Za optimalen zrak lahko namreč popolnoma samodejno poskrbi tudi sodobna tehnologija. Podjetje VELUX je v sodelovanju z Netatmo razvilo aplikacijo, ki s pomočjo senzorjev meri temperaturo, vlago in C0₂ ter na podlagi teh parametrov odpira in zapira strešna okna VELUX za potrebe zračenja prostora. Sistem je možno nadgraditi tudi že na obstoječa strešna okna VELUX.

Več v reviji Gradbenik št. 1-2, leto 2020

Fotogalerija